Επεσαν τα «τείχη» περιζήτητων σχολών

Επεσαν τα «τείχη» περιζήτητων σχολών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση ανοίγει την πύλη των περιζήτητων κάστρων των προηγούμενων ετών. Πάνω από 1.000 μόρια πτώση είχε η βάση εισαγωγής στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, το οποίο έως το 2009 ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης. Μόνο που τότε στα δημόσια σχολεία προσελήφθησαν 1.492 δάσκαλοι ενώ φέτος μόνο 42… Η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο έπληξε και τους πολιτικούς μηχανικούς. Ενδεικτικά, στην Πάτρα μειώθηκε κατά 1.627 μόρια, ενώ στον Βόλο η πτώση έφθασε τα 1.867 μόρια. Αντίθετα, η πτώση των βάσεων στην Ιατρική αποδίδεται στα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, που ετέθησαν φέτος. Από την ανακοίνωση των βάσεων προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η βάση Ιατρικής (στο Παν. Θράκης) έπεσε κάτω από τα 18.500 μόρια (στα 18.369).

– Τη μεγαλύτερη πίεση, βέβαια, υπέστησαν τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ, αφού πολλοί υποψήφιοι δεν τα επιλέγουν για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης. Τη μεγαλύτερη πτώση (στα 3.673 μόρια) είχε η βάση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο. Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων των περιφερειακών έναντι των κεντρικών ΑΕΙ διευρύνει το χάσμα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

– Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των βάσεων στις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού (+5.991 για τους Μηχανικούς) λόγω της επαγγελματικής εξασφάλισης που προσφέρουν, όμως το επίπεδο των φοιτητών τους παραμένει χαμηλό (η βάση στην Ακαδημία των Μηχανικών είναι 8.539). Συνολικά, επτά σχολές ΑΕΙ είχαν βάση κάτω από 10.

– Το Φυσικό Αθηνών έκλεψε τη δόξα από την Ιατρική Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ, στις οποίες παλαιότερα έμπαινε ο «πρώτος των πρώτων». Φέτος εισήχθη στο Φυσικό Αθηνών με 19.960 μόρια.

– Πολλοί υποψήφιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν -για τελευταία φορά- τη δυνατότητα να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ (διεκδικώντας το 10% των θέσεων), που από το 2012 καταργείται. Ετσι, οι βάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εκτινάχθηκαν έως 13.361 μόρια (Φυσικό Ιωαννίνων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή