Η Μονή Τουρνικίου έκανε το πρώτο, δοκιμαστικό «βήμα»

Η Μονή Τουρνικίου έκανε το πρώτο, δοκιμαστικό «βήμα»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου Γρεβενών έκανε χθες το πρώτο της… βήμα. «Περπάτησε» περίπου ένα μέτρο, 10 εκατ. πάνω από το έδαφος και ξαναγύρισε στα θεμέλιά της. «Είναι η δοκιμαστική, περισσότερο διερευνητική, αλλά απαραίτητη προετοιμασία για το «ταξίδι» του μοναστηριού που θα γίνει σε δύο ειδικά έλκηθρα με υδραυλικά έμβολα και ράγες για να «σκαρφαλώσει» τις επόμενες ημέρες 27 μέτρα ψηλότερα στην όχθη του Αλιάκμονα ποταμού.

Ολόκληρο το καθολικό της ιστορικής μονής που ιδρύθηκε το 12ο αι., ύψους 9 μ. και βάρους 260 τόνων, θα διανύσει στις επόμενες δύο εβδομάδες πάνω σε ειδική μεταλλική κατασκευή που συγκρατεί τους τοίχους του, απόσταση 127 μ. με ανωφέρεια 24%, για να «εγκατασταθεί» στην κορυφή κοντινού λόφου και να αποφύγει τα νερά της τεχνητής λίμνης του υδροηλεκτρικού φράγματος Ιλαρίωνα Κοζάνης που θα κατακλύσουν το 2012 την περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα διάσωσης ιστορικών μνημείων που ανέλαβε η ΔΕΗ, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Οταν το 2013 ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της τεχνητής λίμνης, η νέα θέση του μοναστηριού θα βρίσκεται τέσσερα μέτρα πάνω από τις όχθες της.

Τους τελευταίους τρεις μήνες πολυμελές συνεργείο υπό τον αρχιτέκτονα μηχανικό και εξειδικευμένο σε «αυτούσιες» μεταφορές κτιριακών μνημείων κ. Δημήτρη Κορρέ, πραγματοποίησε τις πρόδρομες εργασίες και η «ανάβαση» του μοναστηριού είναι πλέον στη φάση εκκίνησης. «Οι ιδιαιτερότητες στη συγκεκριμένη μεταφορά είναι δύο», ανέφερε χθες στην «Κ». Η πρώτη είναι η ανηφόρα. Σε καμία από τις μετακινήσεις κτιρίων έως τώρα με αυτή την τεχνική δεν υπήρχε τέτοια ανωφέρεια. Το δεύτερο είναι η έγνοια μας για τις σπάνιες τοιχογραφίες (1481) του εσωτερικού, πράγμα που συνεπάγεται περισσότερη σχολαστικότητα και επαγρύπνηση».

Το συγκεκριμένο καθολικό είναι από μόνο του μια σπάνια αρχιτεκτονική κατασκευή, αφού είναι διώροφο με δύο κόγχες, «δύο ναοί ο ένας πάνω στον άλλον», η κατασκευή των οποίων έχει συνοδευτεί με θρύλους και δοξασίες.

Είναι ο τέταρτος βυζαντινός ναός που μετακινεί με αυτή την τεχνική η ομάδα του κ. Κορρέ σε σύνολο 15 κτιρίων που χρειάστηκε ν’ αλλάξουν θέση λόγω έργων κοινής ωφέλειας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. «Οι πρώτες μέρες απαιτούν πολλούς επανελέγχους και μικρά βήματα», ανέφερε ο κ Κορρές. «Αργότερα ο ρυθμός μετακίνησης επιταχύνεται».

Στο νέο σημείο όπου θα εγκατασταθεί το καθολικό έχουν ανακατασκευαστεί ήδη με τα παλιά υλικά ορισμένα από τα συνοδευτικά κτίσματα του μοναστηριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή