Χαμηλό το επίπεδο υποψηφίων στα ΤΕΙ

Χαμηλό το επίπεδο υποψηφίων στα ΤΕΙ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολύ χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ, που έμεναν στα αζήτητα έως και πέρυσι, φέτος είδαν τη βάση τους να εκτινάσσεται έως και στα 5.710 μόρια! Πρόκειται για μια συνέπεια του «λουκέτου» που μπήκε σε 24 Τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν τα υπόλοιπα που έως πέρυσι κινούνταν στην ίδια βαθμολογική κλίμακα. Γενικά, για ακόμη μία χρονιά επιβεβαιώθηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αποφοίτων λυκείου για θέσεις σε Τμήματα ΤΕΙ του κέντρου σε σχέση με τη ζήτηση για τις θέσεις περιφερειακών ΤΕΙ. Ειδικότερα:

– Οπως και στα πανεπιστήμια, η γενική τάση των βάσεων εισαγωγής και στα ΤΕΙ ήταν πτωτική. Μάλιστα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται σε Τμήμα ΤΕΙ του κατασκευαστικού κλάδου (το Πολιτικών Δομικών Εργων Πειραιά με 3.288 μόρια). Ακολουθεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Εργων της ΑΣΠΑΙΤΕ (-2.548 μόρια), οι απόφοιτοι του οποίου είχαν κύρια επαγγελματική διέξοδο τις θέσεις της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ομως, στα Επαγγελματικά Λύκεια ήδη φέτος υπάρχουν 1.000 υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων.

– Το χαμηλό επίπεδο των ΤΕΙ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε λίγο περισσότερα από τα μισά Τμήματα η βάση είναι κάτω από το όριο των 10.000 μορίων.

– Λόγω της κατάργησης των 24 Τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, φέτος δεν είχαμε ΤΕΙ για την εισαγωγή στα οποία θα αρκούσε ακόμη και λευκή κόλλα, όπως συνέβη πέρυσι στα Τμήματα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στα οποία εισήχθησαν υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης 0,9.

– Στον αντίποδα, σε άλλα ΤΕΙ η βάση διαμορφώθηκε σε επίπεδα… πανεπιστημίου. Την υψηλότερη βάση όλων είχε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας, στα 16.275 μόρια και γενικό βαθμό πρόσβασης 15,94.

– Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθηνών είχε τον πρώτο των πρώτων μεταξύ των ΤΕΙ. Ο πρώτος εισαχθείς στο τμήμα είχε 18.273 μόρια, και εάν το επιθυμούσε εισαγόταν (τουλάχιστον) στη Βιολογία Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή