«Με καλή διάθεση οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί»

«Με καλή διάθεση οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχία γεμίζει χαρά τους ίδιους και τις οικογένειές τους και τους δίνει δύναμη να αισιοδοξούν για το μέλλον. Πρόκειται για τους πρώτους των πρώτων μιας γενιάς που ενηλικιώνεται και βηματίζει προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. «Με δύναμη και αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε», λέει ο Λεωνίδας. «Και με δημιουργικότητα και καλή διάθεση», προσθέτει ο Αντώνης. Ομως, τα σημερινά επινίκια σκιάζει ένα αγκάθι, που γεννά η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα. Ολοι, σκέφτονται τη φυγή στο εξωτερικό…

«Στην Ιατρική θέτεις τις δυνάμεις σου για το κοινό καλό», λέει στην «Κ» η Σταυρούλα Αλμπανίδου από τη Βέροια, που συγκέντρωσε 19.840 μόρια και εισάγεται στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Τα δεινά της χώρας προκλήθηκαν γιατί οι μεγαλύτεροι κοίταζαν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον. Ετσι, αναπτύχθηκε η διαφθορά, βρήκε χώρο η αναξιοκρατία», τονίζει. Η ίδια μαζί με τις σπουδές, θα αρχίσει μαθήματα Γερμανικών, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακά στη χώρα. «Εχω επισκεφθεί τη Γερμανία αρκετές φορές. Είναι πιο οργανωμένος ο τρόπος ζωής εκεί, κι αυτό μου αρέσει», μας εξηγεί.

Τρίτο στη σειρά παιδί, δικαίωσε τα δύο προηγούμενα αδέλφια της και δίνει τη σκυτάλη στα τρία επόμενα. Η Ιωάννα Μητροπούλου, από την Καλαμάτα και τρίτη από τα 6 παιδιά της οικογένειας, συγκέντρωσε 23.623 μόρια και εισάγεται στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Συνέχισε την παράδοση των αριστούχων της οικογένειας, αφού τα αδέλφια της φοιτούν στην Ιατρική Αθηνών και στο Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ. «Από μικρή διάβαζα, οπότε δεν πιέστηκα για να εισαχθώ. Ημουν τυχερή γιατί στο σχολείο είχα καλούς δασκάλους, και βέβαια βοήθεια από την οικογένειά μου», λέει στην «Κ», και προσθέτει: «Ενα πτυχίο δεν φθάνει πλέον. Θα χρειαστεί να κάνω μεταπτυχιακό. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό». «Υπάρχει πάντα η σκέψη για το εξωτερικό», μας λέει και ο Μιχάλης Πυθαρούλης από την Ιεράπετρα Κρήτης. Τα 19.611 μόρια που συγκέντρωσε, του έδιναν μεγάλες δυνατότητες επιλογής. «Προτίμησα την Ιατρική Κρήτης. Ακουσα ότι έχει καλούς καθηγητές, ότι οι σχέσεις τους με τους φοιτητές είναι καλύτερες σε σχέση με τις σχολές στα μεγάλα πανεπιστήμια, όπου τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα», προσθέτει. «Το εξωτερικό είναι μονόδρομος. Μια ολόκληρη γενιά είναι στραμμένη προς τα εκεί. Είναι θλιβερό», διαπιστώνει η Ευγενία Αντωνιάδου από τη Βέροια -συμμαθήτριες με τη Σταυρούλα Αλμπανίδου- που με 19.507 μόρια εισάγεται στη Νομική Θεσσαλονίκης. Η ίδια θεωρεί ότι «παρά το γενικότερο πεσιμισμό, όσοι αξίζουν ανταμείβονται». «Το γενικό κλίμα είναι πολύ απαισιόδοξο. Το βλέπεις στους γονείς, τους φίλους. Ομως, κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω. Εάν το παλέψεις όλα θα πάνε καλά. Αισιοδοξία χρειάζεται και δύναμη», μας λέει ο Κυψελιώτης Λεωνίδας Χαρδαλιάς. Συγκέντρωσε 19.597 μόρια και «έκοψε εισιτήριο» Κυψέλη-Ιλίσια με στάση στην Ιατρική. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου θα περνά πλέον τα πρωινά του ο έτερος Αθηναίος Αντώνης Αλβέρτος (19.560 μόρια), στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. «Ηταν παιδικό μου όνειρο η σχολή. Ομως, όποιο επάγγελμα και εάν επιλέξει κάποιος, εάν έχει φαντασία και καλή διάθεση, οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί», μας είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή