Πολλά παραμένουν τα αναμμένα τσιγάρα σε κλειστούς χώρους

Πολλά παραμένουν τα αναμμένα τσιγάρα σε κλειστούς χώρους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χρόνος ολοκληρώθηκε από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, αλλά μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η «ανυπακοή» έναντι του νόμου καταγράφεται σαφώς στα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις καταγγελίες πολιτών στην τηλεφωνική γραμμή 1142, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά, από την 1η Σεπτέμβρη 2010 έως τις 28 Αυγούστου του τρέχοντος έτους έγιναν 30.878 καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών αφορούσε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (27.260) και με μεγάλη απόσταση ακολουθούν κλειστοί χώροι του δημόσιου τομέα (2.127), του ιδιωτικού (1.097) και τέλος, οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι (394 καταγγελίες). «Πρωταθλήτρια» της απειθαρχίας αναδεικνύεται η Αθήνα, καθώς το 46,3% των καταγγελιών αφορά χώρους που βρίσκονται στην Αττική. «Θεριακλήδες», όμως, και οι Θεσσαλονικείς, με 17,1% των καταγγελιών να κάνουν λόγο για ατασθαλίες στην Κεντρική Μακεδονία. Ισομερώς κατανέμονται οι υπόλοιπες μαρτυρίες για μη τήρηση του νόμου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι ενστάσεις όσων καλούν στο 1142 σχετικά με το καθεστώς στους χώρους εστίασης είναι οι εξής: 12.502 καταγγελίες αφορούν πελάτες που καπνίζουν εντός του καταστήματος κατά παρέκκλιση του νόμου, 8.692 καταγγέλλοντες αναφέρουν την ύπαρξη σταχτοδοχείων πάνω στα τραπέζια, ενώ 5.414 άτομα καταγγέλλουν τους υπεύθυνους των μαγαζιών για την ανοχή που δείχνουν έναντι των καπνιστών θαμώνων. Αλλοι πολίτες περιγράφουν τη μη συμμόρφωση καπνιστών σε σχετική σύσταση (343), παράνομο διαχωρισμό χώρου σε καπνίζοντες και μη (142), κάπνισμα σε Internet cafe παρουσία ανηλίκων (128) και κάπνισμα σε στοά (39).

Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, οι περισσότερες παραβάσεις καταγγέλθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες (969). Τη δεύτερη θέση, με 366 τηλεφωνήματα, καταλαμβάνουν τα δημόσια νοσοκομεία και φορείς παροχής υγείας. «Καταπέλτης» η έκθεση και για τα δημόσια σχολεία, όπου γίνεται λόγος ότι εκπαιδευτικοί «καπνίζουν στο γραφείο των καθηγητών και στον προαύλιο χώρο» (288 καταγγελίες). Με βάση τις καταγγελίες, καπνίζουν σε χώρους δήμων και νομαρχιών (287), σε υπουργεία (97), σε αστυνομικά τμήματα (66) και σε δημόσιες τράπεζες (57).

Στον ιδιωτικό τομέα, οι συχνότερες παραβάσεις καταγράφηκαν σε καταστήματα (863 καταγγελίες), ενώ σε λοιπούς χώρους ιδιωτικού τομέα (ΔΕΗ, τράπεζες, ιδ. νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ. α.) οι καταγγελίες είναι πολύ περιορισμένες. Τέλος, 394 καταγγελίες αφορούν λοιπούς δημόσιους χώρους. Εξ αυτών, 142 κάνουν λόγο για κάπνισμα μέσα σε ΜΜΜ και ταξί, 137 σε κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, αίθουσες δεξιώσεων (47), αίθουσες αναμονής (38) και αεροδρόμια (30).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή