Το ΑΣΕΠ λέει «όχι» στις ΜΚΟ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διστακτικό έως του βαθμού άρνησης δηλώνει το ΑΣΕΠ να εμπλακεί στην υπόθεση τόσο των προσλήψεων μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων 55.000 συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας, πεντάμηνης διάρκειας, όσο και στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, στον βαθμό που συνεπάγεται απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού ΔΕΚΟ ή φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. «Είμαστε πολύ διστακτικοί και προ τετελεσμένου δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην επιλογή ΜΚΟ και προσωπικού. Δεν μπορούμε υπ’ αυτές τις συνθήκες να κάνουμε κανέναν έλεγχο», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, καθηγητής κ. Γ. Βέης, αφήνοντας μάλιστα αιχμή κατά του υπουργείου Εργασίας, διαχρονικά από το 2006, ότι δεν άλλαξε τις προκηρύξεις των προσλήψεων, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, προκειμένου να αναλάβει το ΑΣΕΠ την όλη διαδικασία. Ο κ. Βέης επιβεβαίωσε, απαντώντας στον κ. Π. Παυλόπουλο, ότι δεν υπήρχε νομικό ή κοινοτικό κώλυμα ανάθεσης των ελέγχων αυτών στο Συμβούλιο και ότι τώρα πλέον δεν επαρκεί ο χρόνος εμπλοκής, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ενώπιον αποκαλύψεων για εμπλοκή βουλευτών, δημάρχων και τοπαρχών σε διαδικασίες «στησίματος» όψιμων ΜΚΟ προκειμένου να εκμεταλλευθούν είτε κοινοτικά κονδύλια είτε για την άσκηση πελατειακής πολιτικής, δέκα βουλευτές της Ν. Δ. (Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τασούλας, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Α. Λυκουρέντζος, Γ. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραγκούνης και Κ. Μαρκόπουλος) κατέθεσαν χθες επίκαιρη επερώτηση, ζητώντας κατ’ ουσίαν ανάθεση στο ΑΣΕΠ των προσλήψεων – παρόμοια πρόταση είχαν καταθέσει την περασμένη εβδομάδα 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εκφράσθηκε διακομματική αγωνία στην Επιτροπή Θεσμών, με πρώτο τον πρόεδρό της κ. Θ. Τσούρα να υπενθυμίζει το θολό τοπίο των ΜΚΟ και την ανάγκη διασφάλισης τη διαφάνειας από το ΑΣΕΠ. Με την πρόταση των κ. Τσούρα – Παυλόπουλου έσπευσε να συμφωνήσει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και ο κ. Ι. Τραγάκης, ενώ ο κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ελέγχου των «περίεργων ΜΚΟ». Η κ. Λιάνα Κανέλλη υποστήριξε ότι το ΑΣΕΠ γίνεται όργανο επιβολής πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων στις προσλήψεις, ενώ διερωτήθηκε αν θα χρησιμοποιηθεί το συμβούλιο στο χάος των ΜΚΟ.

Προσεκτικές ήταν οι αποστάσεις που πήρε ο κ. Βέης και στο θέμα της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. «Μας ενοχλεί το γεγονός της εμπλοκής σε απολύσεις», τόνισε ο κ. Βέης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή