Κλίμα διάστασης με τις ακρότητες των παρατάξεων

Κλίμα διάστασης με τις ακρότητες των παρατάξεων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα ήθελα να βρω την πόρτα του πανεπιστημίου κλειστή. Φυσικά και γνωρίζω τα αιτήματα των φοιτητικών παρατάξεων. Ομως, δεν είμαι υπέρ των καταλήψεων». Η Νίνα Λινάρδου, που μίλησε στην «Κ», εισήχθη φέτος στη Νομική Αθηνών και είναι πιθανόν, λόγω των φοιτητικών καταλήψεων, να χάσει από τα πανεπιστημιακά… αποδυτήρια το πρώτο εξάμηνο της ακαδημαϊκής της ζωής. Το κόστος θα είναι μεγάλο για τις οικογένειες των φοιτητών. Αλλωστε, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, όλο και περισσότεροι υποψήφιοι «αρνήθηκαν» να σπουδάσουν σε ΑΕΙ μακριά από το πατρικό τους σπίτι, για να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης». Αυτό έχει ως συνέπεια να διευρύνεται το χάσμα στις βάσεις εισαγωγής μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά, φέτος η πτώση (δεδομένη λόγω των δύσκολων θεμάτων που μπήκαν στις εξετάσεις) ξεκίνησε από τα 275 και 300 μόρια στη Νομική και την Ιατρική Αθήνας, αντίστοιχα, και έφθασε στα 3.673 μόρια στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Αιγαίου με έδρα στη Σάμο.

Ειδικότερα, πολλοί φοιτητές μεγαλύτερων ετών συγκλίνουν με τις απόψεις της Νίνας και βάλλουν κατά των ακραίων πρακτικών των φοιτητικών παρατάξεων. «Προφανώς και υπάρχουν συμφέροντα για τις φοιτητικές παρατάξεις και γίνεται όλη αυτή η κινητοποίηση. Προσωπικά, δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου εάν θα κοπούν τα προνόμια των φοιτητικών παρατάξεων» λέει, μιλώντας στην «Κ» ο φοιτητής της Νομικής Αθηνών, Μάκης Ματσούκας. Ο ίδιος είναι μεταξύ εκείνων που δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις των σχολών. «Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε κάποιους άλλους τρόπους προβολής των αιτημάτων μας» προσθέτει. Πόσω μάλλον που εξαιτίας των κινητοποιήσεων υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι εξετάσεις και κάποιοι τελειόφοιτοι να χάσουν προθεσμίες για μεταπτυχιακές σπουδές.

Αντίστοιχο κλίμα διάστασης ως προς τους τρόπους αντίδρασης του κλάδου κατά του νόμου, υπάρχει μεταξύ των πανεπιστημιακών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν είναι επιτρεπτό οι Σύγκλητοι να «υποθάλπουν» τις φοιτητικές παρατάξεις όταν αποφασίζουν διακοπή του ακαδημαϊκού έργου. Κάτι τέτοιο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, Σύγκλητοι Ιδρυμάτων (π. χ. Αθηνών, Ιωαννίνων) αποφάσισαν την αναβολή της εξεταστικής ώστε να διευκολυνθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. «Καθήκον των πανεπιστημιακών αρχών είναι να τηρούν το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, και όχι να διευκολύνουν τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων. Εάν θέλει η Σύγκλητος να διαμαρτυρηθεί, ας το κάνει η ίδια. Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βάσω Κιντή.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται και το ζήτημα οι πανεπιστημιακοί να δηλώνουν ότι απέχουν μόνο από το διδακτικό τους έργο, άρα να μην απεργούν και να μην έχουν απώλεια μισθού λόγω της απεργίας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν η σχολή είναι κλειστή λόγω κατάληψης. «Δεν συμφωνούμε με την απεργία χωρίς κόστος. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου νόμου στα ΑΕΙ» λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος. Ενδεικτικά εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 100 προεδρικά διατάγματα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. «Κάθε κινητοποίηση έχει κόστος και για τους αντιδρώντες προσωπικά, και για τον θεσμό που υπηρετούν. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε» συμπληρώνει η κ. Κιντή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή