Ο πόλεμος των ενοικίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνουν και παίρνουν τα σκληρά «παζάρια» μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για την αναπροσαρμογή των ενοικίων «προς τα κάτω», με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή τους αλλά και η «άρνηση πληρωμών» -κυρίως στην επαγγελματική στέγη- τείνουν να καταστούν κανόνας.

Είναι ντόμινο. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποτυπώνεται στα μειωμένα έσοδα των καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε απολύουν υπαλλήλους είτε «φεσώνουν» τους ιδιοκτήτες είτε, μέσα στην απελπισία τους, κάνουν και τα δύο. Σήμερα στην αγορά, η σε υψηλό ποσοστό επί του συνόλου οφειλή 6-7 μηνιάτικων από καταστηματάρχες και 2-3 ενοικίων από ιδιώτες συνθέτει ένα ασφυκτικό τοπίο, από το οποίο δεν λείπουν οι εντάσεις και οι «απειλές». Ενθεν και ένθεν.

Τουλάχιστον από 10% έως 20% κατά περίπτωση έχουν μειωθεί τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Στράτο Παραδιά και τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Χαϊδούτη, ενώ σε ό, τι αφορά στις κατοικίες, συνεχίζεται το «πάγωμα» του ενοικίου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων συνταξιούχων, των οποίων η πενιχρή σύνταξη δεν επαρκεί για τα στοιχειώδη πια. Αλλωστε, «τι να διεκδικήσεις δικαστικά, όταν ο ενοικιαστής δεν διαθέτει καν περιουσιακά στοιχεία;».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης για την Προστασία των Ενοικιαστών κ. Αγγελος Σκιαδάς εκτιμά πως «δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα περιμέναμε από τους ιδιοκτήτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προτείνουν απλά να «κόψουν» 50 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Γι’ αυτό και αρκετοί ενοικιαστές ζητούν δικαστικά τη μείωση». «Απευθύνουμε έκκληση για την κατανόηση των ιδιοκτητών. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτοφανής».

«Δεν υπάρχει σώφρων ιδιοκτήτης ακινήτων που να μην έχει προβεί σε μείωση του ενοικίου και «πάγωμά» του τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Χαϊδούτης. «Μέριμνα των ιδιοκτητών είναι να μην αδειάσει το ακίνητο, επειδή κατόπιν, δύσκολα θα βρει ενοικιαστή και αν βρει, τότε θα είναι με σαφώς χαμηλότερο ενοίκιο. Εκτιμώ πως ο κόσμος δείχνει ευαισθησία, δεν κάνει εύκολα έξωση». Το αυτό πιστοποιεί η περίπτωση ενός νέου ζευγαριού στην Καλλιθέα. «Η ιδιοκτήτρια ήρθε από μόνη της και μας πρότεινε να μειώσει το ενοίκιο κατά 80 ευρώ», λέει στην «Κ» ο Κώστας Τσιρώνης.

Γενναίες μειώσεις

Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες, μη εισπράττοντας, «δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εφορίας», επανέρχεται ο κ. Παραδιάς. Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες αντικατοπτρίζονται και στις γενναίες μειώσεις μισθωμάτων στις οποίες προβαίνουν. «Πριν από πέντε μήνες, σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, μείωσαν το ενοίκιο ύψους 7.300 ευρώ κατά 2.500 ευρώ», εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης. Σε άλλη περίπτωση, σε παραδοσιακή, μεγάλη ταβέρνα στο Νέο Φάληρο, το ενοίκιο μειώθηκε κατά 1.000 ευρώ, από 5.200 σε 4.200 ευρώ, ύστερα από τελεσίγραφο των ιδιοκτητών: «Δεν βγαίνουμε, φεύγουμε…». Και στην οδό Πατησίων, ιδιοκτήτης καταστήματος 12,5 τ. μ. πέτυχε μείωση από 400 σε 300 ευρώ και σε διπλανά καταστήματα, το ενοίκιο έπεσε από 700 στα 600 ευρώ. «Κάτι είναι κι αυτό», λένε οι επαγγελματίες.

Τα περισσότερα περιστατικά που φθάνουν στα γραφεία της Ενωσης αφορούν σε επαγγελματική στέγη. «Η κατάσταση τείνει να γίνει ντόμινο. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζουν στο εισόδημα αυτό για να συμπληρώσουν το συνολικό μηνιαίο τους και έχουν κάνει αναλόγως τον προγραμματισμό τους. Ομως, με τις υφιστάμενες δυσκολίες, η κατάσταση τινάζεται στον αέρα. Στις κατοικίες το πρόβλημα είναι μικρότερο, όμως σε γενικές γραμμές, αποτελούν εξαίρεση πλέον όσοι ιδιοκτήτες εισπράττουν στην ώρα του το ενοίκιο», καταλήγει ο κ. Χαϊδούτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή