Οι καταλήψεις θα έχουν το τίμημά τους

Οι καταλήψεις θα έχουν το τίμημά τους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια δεν θα γίνονται εις βάρος των φοιτητών που θέλουν να μάθουν, και χωρίς επιπτώσεις για όσους τις προκαλούν. Οι πανεπιστημιακοί δεν μπορεί να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται, καλυπτόμενοι από τις καταλήψεις των φοιτητικών παρατάξεων. Τα παραπάνω διαμήνυσε, μιλώντας στην «Κ», αρμόδια πηγή του υπ. Παιδείας, αποτυπώνοντας τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του σε σχέση με τις αντιδράσεις στα ΑΕΙ για τον νέο νόμο. Η ηγεσία του υπ. Παιδείας φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς όλα τα χρόνια στρεβλά φαινόμενα, με τη δυναμική που προσδίδει για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, η ψήφισή του με ευρεία συναίνεση.

Ειδικότερα, με βάση το νέο νόμο, το εξάμηνο χάνεται στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν 13 εβδομάδες μαθημάτων. Η στάση του υπουργείου θα είναι αποφασιστική έναντι των φοιτητικών παρατάξεων, που εμφανίζουν μιαν ιδιότυπη, υπερκομματική συναίνεση (από τη Δεξιά έως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) υπέρ των αντιδράσεων, καθώς ο νόμος περιορίζει την ισχύ των παρατάξεων και κόβει προνόμια των «φοιτητοπατέρων». «Υπάρχουν βασικά σημεία του νόμου με τα οποία διαφωνούμε», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Οξύτατη επίσης κατά του νόμου είναι και η ΠΑΣΠ. Ηδη η πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων ολοκληρώθηκε με καταλήψεις σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ΑΕΙ στα οποία αναβλήθηκε η έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. Μέλη αριστερών παρατάξεων ανέβαζαν τις υπό κατάληψιν σχολές στις 150 με 200. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, καθώς θα κριθεί εάν οι φοιτητικές παρατάξεις θα συνεχίσουν τις καταλήψεις ή θα σταματήσουν υπό την πίεση της μεγάλης μερίδας των φοιτητών που θέλει να ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι είναι μεμπτή η στάση των πανεπιστημιακών να πληρώνονται κανονικά ενώ η σχολή τους δεν θα λειτουργεί λόγω φοιτητικής κατάληψης. Πρόθεση του υπουργείου είναι να θέσει τους πανεπιστημιακούς προ των ευθυνών τους έναντι της κοινής γνώμης, και ιδίως στις οικογένειες των φοιτητών που πληρώνουν για τις σπουδές και τη μεγάλη μάζα των φοιτητών που δεν ενστερνίζεται τις αντιδράσεις των παρατάξεων. Αλλωστε, ισχυρό ατού για το υπουργείο, και σύμφωνα με αυτό, είναι και η κοινή γνώμη, που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ. Αυτό διαπιστώνουν και οι διδάσκοντες. Ετσι, στη Σύνοδο Πρυτάνεων της Παρασκευής τάχθηκαν «υπέρ ανοιχτών ΑΕΙ» και της προσφυγής κατά διατάξεων του νόμου, που θεωρούνται αντισυνταγματικές. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), όπως τόνισε στην «Κ» η γραμματέας της κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή