Πληθώρα διαρρήξεων σε Ι.Χ.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα εργάσιμες θέλει να έρθει η κλειδαριά από τη Γαλλία; «Μαζί με τα εργατικά, 100 ευρώ». Κι ως τότε μάστορα; «Ξεκλείδωτο ή σε πάρκινγκ». Δέκα ευρώ την ημέρα για πάρκινγκ σημαίνει άλλα 100 ευρώ. Τελικά, εκείνο το ποτό το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο, οπότε και άγνωστος παραβίασε και αχρήστευσε την κλειδαριά του αυτοκινήτου, θα κοστίσει λίγο ακριβά…

«Τουλάχιστον τρεις τέτοιες κλειδαριές παραγγέλνω κάθε εβδομάδα», συνέχισε ο ιδιοκτήτης του συνεργείου. «Τα ανοίγουν για ψύλλου πήδημα». Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται καν προσπάθεια κλοπής του αυτοκινήτου. «Θέλουν απλά να δουν εάν υπάρχει κάτι πολύτιμο να κλέψουν – και αυτό στις μέρες μας μπορεί να είναι και τα 5 ευρώ που αφήνουμε χύμα στο ντουλαπάκι». Στην προκειμένη περίπτωση αφαιρέθηκαν δύο ευρώ.

Καθώς ο λογαριασμός μάς φάνηκε τσουχτερός, αναζητήσαμε καλύτερη τύχη σε μικρότερο, συνοικιακό συνεργείο – κλειδαράδικο. Εξω από το μαγαζί, ο κόσμος σχημάτιζε ουρά. «Κλειδαριά κι εσείς;» φώναξε ο Κυριάκος Χατζηανδρέου, ένας εκ των μαστόρων, σηκώνοντας το βλέμμα από τη μηχανή κοπής κλειδιών. «Από το πρωί μέχρι το βράδυ επισκευάζουμε κατεστραμμένες κλειδαριές». Τα ανταλλακτικά δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν από το εξωτερικό, οπότε το κόστος είναι χαμηλότερο: 70 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο, η «μόδα» των διαρρήξεων των αυτοκινήτων έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται νέα έξαρση. «Μας έρχονται 3 – 4 πελάτες την ημέρα με ανοιγμένα αυτοκίνητα. Τα περισσότερα περιστατικά γίνονται στο Γκάζι και τις περιοχές γύρω από αυτό, γύρω από την περιοχή του Mall στο Μαρούσι, έξω από σταθμούς μετρό, γενικά όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυτοκινήτων». Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 καταγράφηκαν στην Αττική 9.228 κλοπές και διαρρήξεις από Ι.Χ. αυτοκίνητα, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν καταδεικνύουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος αφού εάν δεν υπάρξει κλοπή του αυτοκινήτου ή απώλεια πολύτιμου αντικειμένου, ο κόσμος δεν το καταγγέλλει στην αστυνομία. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 επίσης καταγράφηκαν στην Αττική 3.663 κλοπές αυτοκινήτων, αυξημένες κατά 12,85% σε σχέση με πέρυσι. «Σήμερα εάν έχεις κάτι ορατό στο αυτοκίνητό σου, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα στο ανοίξουν. Εάν σε δουν να βάζεις κάτι στο πορτμπαγκάζ, επίσης. Τους πωλητές που γυρίζουν όλη την πόλη και αφήνουν στο πορτμπαγκάζ τα λαπτοπ ή τους χαρτοφύλακές τους, τους έχουν ρημάξει».

«Και πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί;», ρωτάμε τον ειδικό. «Ενας είναι ο τρόπος. Αυτό που κάνω και εγώ. Ακόμα και στην Ομόνοια να πάω, θα αφήσω το αυτοκίνητό μου ξεκλείδωτο. Αν δεν έχω πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα μέσα, δεν θα έχουν τίποτα να μου πάρουν. Και αφού η εμπειρία λέει ότι είτε το κλειδώσω είτε όχι θα καταφέρουν να μπουν, τουλάχιστον ας μη μου σπάσουν τις κλειδαριές ή το τζάμι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή