ΑΠΟΨΗ : Χρόνιες παθογένειες και λύσεις

ΑΠΟΨΗ : Χρόνιες παθογένειες και λύσεις

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, τις οποίες οφείλει η Πολιτεία πρωτίστως, αλλά και οι παράγοντες απονομής της δικαιοσύνης να επιλύσουν, για να εξαλειφθούν τα δυσάρεστα φαινόμενα αρνησιδικίας, που έχουν επισημανθεί άπειρες φορές και από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά για να απονείμουν, υπό αντίξοες συνθήκες, έννομη προστασία στους πολίτες.

Οι δικαστές και εισαγγελείς με συναίσθηση ευθύνης στον θεσμικό τους ρόλο, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ιδιότητες σύμφυτες με το λειτούργημά μας, οφείλουν να προσεγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί -και στο δικαστικό σώμα- η δυσμενέστατη δημοσιονομική συγκυρία και βεβαίως πάντα εντός των συνταγματικών πλαισίων.

Η δικαιοσύνη άλλωστε αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος και οι δικαστές, που δεν είναι ούτε υπάλληλοι, ούτε εργάζονται με ωράριο, έχουν καθήκον να διαφυλάξουν το κύρος της δικαιοσύνης και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό, και μάλιστα σε συνθήκες, βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

* Ο κ. Ι. Τέντες είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή