Είσοδος ιδιωτών σε μια αγορά που κρύβει «χρυσάφι»

Είσοδος ιδιωτών σε μια αγορά που κρύβει «χρυσάφι»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα εισόδου στη μεγάλη αγορά διαχείρισης των απορριμμάτων βλέπουν οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, στο φόντο της μεγάλης σύγκρουσης της κυβέρνησης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τις απειλές του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί εξ ολοκλήρου η αποκομιδή των απορριμμάτων στους ιδιώτες, εάν δεν υπάρξει υποχώρηση της ομοσπονδίας.

Αύριο λήγει το δεκαήμερο των συμβάσεων ανάθεσης παροχής υπηρεσιών, που υπέγραψε στις 14 Οκτωβρίου η περιφέρεια Αττικής, με τρεις εταιρείες και αντικείμενο την αποκομιδή και μεταφορά των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Με βάση τη σύμβαση υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της ανάθεσης για ακόμα 10 ημέρες. Η συμφωνία της περιφέρειας προβλέπει αμοιβή 38 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και επιπλέον 0,7 ευρώ ανά τόνο και χιλιόμετρο που θα διανυθεί, χωρίς να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Η συνολική αμοιβή κάθε εταιρείας δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 95.000 ευρώ.

Η περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με τρεις ιδιωτικές εταιρείες. Η πρώτη είναι η Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ, με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ. Αθανάσιο Ανδριανόπουλο και διακριτικό τίτλο HELESI. Μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η εταιρεία Helesi εξαγόρασε την Περιβαλλοντική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΠΥΠ), η οποία διαθέτει τεχνογνωσία διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών στερεών αποβλήτων. Η ΠΥΠ έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους (Ρεθύμνου, Ρίου, Βριλησσίων), ενώ σημαντική ήταν η συνεργασία της με τη διαδημοτική επιχείρηση της Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε και ο σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, όταν ήταν δήμαρχος Κοζάνης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Helesi διέθεσε έξι απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων και δύο οχήματα μεταφοράς κοντέινερ.

Η δεύτερη εταιρεία είναι η Περιβαλλοντική Μεταφορική Α.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ. Σπ. Καρούζο, με διακριτικό τίτλο ΠΕΡΜΕ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ (ίδρυση 1999). Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων σε Αττική, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα. Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2010) έχει υπογράψει σύμβαση για τη διαχείριση και διάθεση των υπολειμμάτων του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Φυλής. Στο ίδιο έργο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Ηλέκτωρ και ΕΠΑΝΑ του Ομίλου Ακτωρ.

Η τρίτη εταιρεία είναι η Alpha Green ΑΒΕΕ, με εκπρόσωπο τον κ. Δημήτριο Αγγελή, η οποία διαθέτει απορριμματοφόρα φόρτωσης κάδων τύπου πρέσας, ειδικά οχήματα μεταφοράς κοντέινερ και άλλο ειδικό εξοπλισμό. Η Alpha Green έχει συνεργαστεί για τη διαχείριση απορριμμάτων πολλών ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και για τη συλλογή και μεταφορά αστικών και ογκωδών απορριμμάτων στους Δήμους Αθηναίων, Παλαιάς Πεντέλης, Παλαιού Ψυχικού κ.λπ.

Οι συγκεκριμένες αναθέσεις της περιφέρειας Αττικής αφορούν βεβαίως ένα απειροελάχιστο μέρος της συνολικής πίτας των σκουπιδιών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχουν έσοδα 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως! Και μάλιστα, καθώς η αποκομιδή και η διαχείριση των 5,5 εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών θεωρείται «σίγουρη δουλειά» (με την έννοια ότι πρέπει να πραγματοποιείται για λόγους υγιεινής και όχι μόνο), πολλοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν θέση, συχνά σε συνεργασία με μικρότερες επιχειρήσεις που γνωρίζουν τον χώρο. Γιατί τα σκουπίδια κρύβουν χρυσάφι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή