Ενα πελατειακό όχημα υπό διάλυση

Ενα πελατειακό όχημα υπό διάλυση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φήμη τον ακολουθούσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος: κάθε φορά που αναγκαζόταν διά χειραψίας να καλωσορίσει κάποιο συνδικαλιστή, συνήθως από την ΠΑΣΚΕ, έσπευδε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, να… πλύνει τα χέρια του. Παρ’ όλα αυτά η αντιπάθεια που εξέφραζε ο κ. Κ. Σημίτης για τους συνδικαλιστές, όχι μόνο δεν τον εμπόδισε να συνεννοηθεί μαζί τους αλλά κατεγράφη κι ως ο πολιτικός που στηρίχτηκε σε αυτούς προκειμένου να εξασφαλίσει τις κρίσιμες πλειοψηφίες στο κομματικό συνέδριο, το οποίο ανέδειξε την υπεροχή του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που και σε αυτό το θέμα, ο εκσυγχρονισμός του κ. Σημίτη και των υπουργών του περιορίστηκε στην κατάργηση του Ταμείου επικουρικής ασφάλισης συνδικαλιστικών στελεχών. Βέβαια δεν ήταν λίγο να κλείσεις το αποκαλούμενο Ταμείο των εργατοπατέρων ύστερα από 65 χρόνια λειτουργίας. Κι όμως αυτή η κίνηση, που το 2002 κάποιοι την αποκάλεσαν γροθιά (στην καρδιά του κρατικού κορπορατισμού της μεταξικής περιόδου, αφού το Ταμείο ιδρύθηκε το 1937) δεν προκάλεσε κανένα απολύτως ρήγμα ούτε στον κομματικό κορπορατισμό – που είχε αρχίσει να υποκαθιστά την εξάρτηση των συνδικάτων από το κράτος – ούτε στην εξάρτηση των πολιτικών στελεχών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, από την εκλογική πελατεία και τους εκλογικούς μηχανισμούς που εξασφάλιζαν οι συνδικαλιστές. Ετσι, παρ’ όλο που η παραταξικοποίηση των συνδικάτων στην Ελλάδα εμφανίζεται, ιστορικά, ως φαινόμενο, σχεδόν με τη γέννησή τους, η μετατροπή τους σε εκλογικούς μηχανισμούς αποδεικνύεται φαινόμενο ύστερο, της τελευταίας μεταπολιτευτικής περιόδου. Τόσο που οι ρόλοι μπερδεύονται και δεν μπορείς να δευκρινίσεις ποιος μεταχειρίζεται ποιον.

Επί παραδείγματι, μπορεί ο λόγος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας να μην περνούσε στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, αλλά αν το ζητούσε πρώην υπουργός, που εκλέγονταν στην περιοχή, όλα άλλαζαν. Η αποτελεσματικότητά του στους διορισμούς στα εκεί ιδιωτικά μαγαζιά έχει αφήσει εποχή.

Στην ίδια βάση χτίστηκαν οι σχέσεις συνδικαλιστών με πολιτικούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Αττική όπου ο ανταγωνισμός των υποψήφιων βουλευτών της Β΄ Αθηνών ήταν πάντα ανελέητος. Ολοι γνωρίζουμε ότι στην ΟΤΟΕ προνομιακή πρόσβαση είχε κι έχει κυβερνητικό στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο, ενώ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πολλοί θυμούνται τη στενή σχέση που είχε χτίσει με νυν κορυφαίο υπουργό. Από κοινού με τον μετέπειτα Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Ν. Εξαρχο και τον κ. Ρ. Ρίζο του ΣΥΝ, είχαν κλείσει τη συμφωνία για την αποδέσμευση του ασφαλιστικού της εταιρείας, προκειμένου να γίνει η εισαγωγή της στο ΧΑ.

Μετά το 1995, όσο αυξάνονται τα κοινοτικά κονδύλια και ταυτοχρόνως η κρίση αποβιομηχάνισης οδηγεί εκτός συνόρων παραγωγικά τμήματα της οικονομίας, οι σχέσεις εξάρτησης πολιτικών – συνδικαλιστών μπαίνουν πιο βαθιά στη σφαίρα της συναλλαγής. Προγράμματα του ΟΑΕΔ που κατασπαταλούν πόρους σε εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών θα κινηθούν πιο γρήγορα με τη συναίνεση των εργατικών κέντρων της περιοχής. Οι περιπτώσεις των εργαζομένων που συμμετέχουν στα προγράμματα ως άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν και εισόδημα από αγροτικές καλλιέργειες, αποτελούν επί χρόνια τα κατά συνθήκην ψεύδη της ελληνικής επαρχίας. Την ώρα που στο 95% των ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου, ένα μεγάλο τμήμα από τις 116 ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, 83 εργατικά κέντρα και 2.300 σωματεία, συνέχιζε επί χρόνια να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των πολιτικών στη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους.

Πρόκειται για ένα δεσμό κουρασμένο και αδιέξοδο. Κι όπως αποδεικνύεται και από τη σύγκρουση που εκδηλώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα η σχέση αυτή προβάλλει την ανάγκη ενός τέλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή