Με όπλο τόνους απορρίμματα στους δρόμους

Με όπλο τόνους απορρίμματα στους δρόμους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων ήταν πάντα η «πόρτα» για το βόλεμα «ημετέρων» στο Δημόσιο, καθώς οι προσλήψεις δεν γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ η εργασιακή μεταπήδηση σε άλλη υπηρεσία του δήμου ήταν εύκολη. Υπολογίζεται ότι το 80% των σημερινών υπαλλήλων των δήμων έχουν προσληφθεί ως έκτακτοι και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το μεγάλο όπλο πολιτικής πίεσης που διαθέτουν: τα σκουπίδια στους δρόμους. Μέσα από χρόνια «αγώνων» και τόνους σκουπιδιών, γιγαντώθηκε και το συνδικαλιστικό κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ουσιαστικά στελέχη που είχαν άμεση σχέση με τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αποκάλεσε τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αρνούνταν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις «Μαφία» και «Καμόρα». Στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, που παραβρέθηκε στο επεισόδιο σχολίασε χαρακτηριστικά «αυτοί τους δημιούργησαν, τώρα ας τους λουστούν». Ανάσα (κυριολεκτικά) δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν επήλθε συμφωνία μεταξύ των απεργών και του υπουργείου Εσωτερικών: η αποκομιδή απορριμμάτων ξεκίνησε, με κυβερνητική δέσμευση για έναρξη διαλόγου, άρση της επιστράτευσης και αποχώρηση των ΜΑΤ από τον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Την τελευταία 25ετία έχουν πραγματοποιηθεί 2-3 διαγωνισμοί για προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συνήθης διαδικασία που ακολουθούσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες, ήταν να κάνουν αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, συνήθως στην καθαριότητα, όπου άλλωστε μπορούν να δικαιολογηθούν και οι περισσότερες ανάγκες προσωπικού. Μόλις εγκρίνονταν οι προσλήψεις, το «νέο» κυκλοφορούσε στους εκάστοτε ενδιαφερόμενους «ημέτερους» από στόμα σε στόμα, και πολλοί έκαναν αίτηση. Στη συνέχεια και αφού προσλαμβάνονταν, οι συνδικαλιστές αναλάμβαναν δράση, πιέζοντας με κινητοποιήσεις για τη μονιμοποίηση. Οι όγκοι σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας το 1987 για παράδειγμα, είχαν στόχο (και τον πέτυχαν) τη μονιμοποίηση των εργατών καθαριότητας που είχαν προσληφθεί στον δήμο τον προηγούμενο χρόνο επί δημαρχίας Μιλτιάδη Εβερτ.

Οι νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι καθαριότητας με τερτίπια και υπό την προστασία πάντα του τοπικού άρχοντα που άλλωστε πρακτικά τους είχε προσλάβει, μεταπηδούσαν στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Συχνά εμφάνιζαν ένα πτυχίο που πριν από την πρόσληψη είχαν «ξεχάσει» να προσκομίσουν. Το ρουσφέτι από την πλευρά της εξουσίας πήγαινε ακόμα πιο μακριά με νομοθεσία που καθόριζε ότι η μονιμοποίηση γίνεται στη θέση που εργάζεται ο υπάλληλος και όχι στην ειδικότητα με την οποία προσελήφθη. Το 1994 ο νόμος Πεπονή καθόριζε ότι στο εξής και οι προσλήψεις των δήμων έπρεπε να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε ότι αυτός ο νόμος ήταν και ο λόγος μη επανεκλογής του ως βουλευτή στην Αθήνα στις αμέσως επόμενες εκλογές…

Η μηχανή του ρουσφετιού όμως βρήκε τρόπο να παρακάμψει και αυτό τον νομοθετικό σκόπελο. Οι υπάλληλοι καθαριότητας τα επόμενα χρόνια προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου, σαν μικροί εργολάβοι και άρα δεν χρειαζόταν να «περάσουν» ΑΣΕΠ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η διαδικασία έχει δυσκολέψει λόγω της σχετικής συνταγματικής ρύθμισης που πρακτικά απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Οι «τελευταίοι» ήταν όσοι μονιμοποιήθηκαν με το «διάταγμα Παυλόπουλου» το 2006. Ενδεικτικά, πριν από τρία χρόνια ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό για προσλήψεις προσωπικού. Τα 250 άτομα που τότε προσλήφθηκαν ακόμα δεν έχουν πιάσει δουλειά, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου από το ΑΣΕΠ.

Στέλεχος του Δήμου Αθηναίων τονίζει στην «Κ» ότι σε όλη αυτή την ιστορία το χειρότερο είναι το πρόβλημα ποιότητας προσωπικού που έχουν σήμερα οι δήμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή