Πολίτες ανάμεσα σε πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα

Πολίτες ανάμεσα σε πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμα νεκρός, λοιπόν, σε μια ακόμη διαδήλωση. Ο θάνατος προήλθε από ανακοπή, λένε επισήμως οι αρχές, ωστόσο έχει δοθεί εντολή να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του άτυχου άνεργου οικοδόμου οικογενειάρχη. Μπορεί αυτή τη φορά να μην είχαμε μια ξεκάθαρα εγκληματική ενέργεια, όπως εκείνη της Marfin, τον Μάιο του 2010, πάντως η ένταση που προκλήθηκε από την πρωτοφανή σύγκρουση ανάμεσα στους «μαύρους» κουκουλοφόρους και τους «κόκκινους» του ΠΑΜΕ το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες.

Πάντως, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από την Τετάρτη το πρωί. Φίλος που εργάζεται πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, εκείνο ακριβώς το πρωινό ξεκίνησε από το σπίτι του στα Πετράλωνα για να πάει στη δουλειά του. Εφτασε με τα πόδια στο Μοναστηράκι και αποπειράθηκε να πάρει το μετρό για το Σύνταγμα. «Ηταν αδύνατον», μου είπε. «Εχεις δει στην τηλεόραση πώς στριμώχνονται οι Ιάπωνες στο δικό τους μετρό για να πάνε στις δουλειές τους; Κάπως έτσι ήταν η κατάσταση, με τη διαφορά ότι ο περισσότερος κόσμος δεν πήγαινε στη δουλειά του -πολλοί δεν έχουν καν δουλειά πια- πήγαινε να διαδηλώσει».

Το «έκοψε» με τα πόδια, ανεβαίνοντας την Ερμού. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απεργία ήταν μία από τις λίγες φορές όπου εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, φούρνοι και άλλες μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις είχαν δεσμευθεί ότι θα κατέβαζαν ρολά, το σκηνικό ήταν αυτό της εγκατάλειψης. «Ηταν όλα κλειστά και ήταν σχεδόν αδύνατον να πάρεις έναν καφέ». Βεβαίως, κάποιοι «πονηροί» σερβίριζαν καφέ ή σάντουιτς, στα μουλωχτά, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά. «Ηταν λες και ζητούσα ναρκωτικά. «Τι θές;», έκανε μια φωνή καχύποπτα πίσω από τα ρολά. «Εναν καφέ», είπα. «Περίμενε», μου κάνει». Εννοείται ότι μερικά από αυτά τα μαγαζιά, όταν γίνονταν αντιληπτά από τους διαδηλωτές, δέχονταν ύβρεις, χτυπήματα και διαμαρτυρίες.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί επί της Πλατείας Συντάγματος και στα στενά πέριξ αυτής ήταν πραγματικά κάτι το ασύλληπτο. Γύρω στις τρεις το μεσημέρι, η ιδιωτική επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο φίλος έδωσε εντολή στους εργαζόμενους να πάνε στα σπίτια τους. «Ηταν όταν έσκασαν τα πρώτα επεισόδια και πρέπει να ήταν εντολή της αστυνομίας». Μία ώρα μετά περίπου, στη συμβολή Βουκουρεστίου και Σταδίου ήταν αδύνατον να σταθείς από τα χημικά και τα φλεγόμενα αντικείμενα (και την Πέμπτη το μεσημέρι, μολονότι ακόμα ήταν ήσυχα τα πράγματα, ήταν αδύνατον να σταθείς στο ίδιο ακριβώς σημείο: η «πούδρα» των χημικών είχε κάτσει παντού και η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική, έστω και για λίγα μόλις μέτρα).

Αφού ξεκίνησε η ανταλλαγή «πυρών» (μολότοφ «νέας γενιάς» από τη μία, τα γνωστά σε όλους μας χημικά από την άλλη) και αφού λαμπάδιασε το φυλάκιο στον Αγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι προσπάθησαν να διαφύγουν προς το Κολωνάκι. Φίλη που εργάζεται στην Ακαδημίας, στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη, αποπειράθηκε να εγκαταλείψει το Κέντρο και να πάει στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, μέσω Σκουφά. «Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος και τα χημικά μάς είχαν πνίξει. Ηταν σαν να μην είχε καμία διαφορά από το Σύνταγμα, με πέτρες να εκσφενδονίζονται και αντικείμενα να καίγονται».

Μεταξύ τους

Κάποιες μαρτυρίες πάντως θέλουν ορισμένες από τις συγκρούσεις να είναι μεταξύ των ίδιων των κουκουλοφόρων – κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για κοινούς χουλιγκάνους από αντίθετες ομάδες, οι οποίοι, βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν επί τόπου τις διαφορές τους, ενώ πλιατσικολογούσαν ακόμα και σε ταχυφαγεία, εξερχόμενοι από αυτά με σάντουιτς και έτοιμες σαλάτες στο χέρι – αν και ο προτιμητέος στόχος ήταν τα κοσμηματοπωλεία της Βουκουρεστίου.

Την επομένη, ο κόσμος είχε αρχίσει από τις εννέα το πρωί να συγκεντρώνεται ξανά. Εως το μεσημέρι είχε και πάλι κλείσει το Σύνταγμα, με το ΠΑΜΕ να κυριαρχεί, περιφρουρώντας την πορεία του οργανωμένα. Γενικά, έγιναν προσπάθειες περιφρούρησης απ’ όλες τις ομάδες.

Αλλά, για μια ακόμη φορά, αυτό δεν στάθηκε αρκετό και για περίπου μισή ώρα η αστυνομία βρέθηκε να είναι θεατής σε μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και μέλη του ΠΑΜΕ, μπροστά ακριβώς από τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του άνεργου οικοδόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή