Δίαυλος παράνομης μετανάστευσης Λίβυων στην Ελλάδα

Δίαυλος παράνομης μετανάστευσης Λίβυων στην Ελλάδα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη στην Ελλάδα 675 Λίβυων το τετραήμερο από 7 έως 10 Δεκεμβρίου, μέσω του ανθρωπιστικού διαύλου που άνοιξε από τον περασμένο Μάρτιο για την περίθαλψη τραυματιών της εμφύλιας σύγκρουσης στη Λιβύη, σήμανε συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία και κινητοποίησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Από την αρχή του προγράμματος περίθαλψης Λίβυων τραυματιών πολέμου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έφθασαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο, προκειμένου να νοσηλευθούν σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, συνολικά 2.309 άτομα.

Η απότομη κλιμάκωση των αφίξεων το τελευταίο διάστημα δημιούργησε στις αρμόδιες αρχές έντονες υπόνοιες ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους σταδιακά μετατρέπεται από επιτήδειους σε δίαυλο παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών για νοσηλεία τραυματιών, που προκάλεσε η κρίση στη Λιβύη, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετική πρόνοια της Συνθήκης Σένγκεν: οι τραυματίες και οι συνοδοί ορισμένων εξ αυτών έφθαναν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χωρίς την απαιτούμενη βίζα και εκεί, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, τους εχορηγείτο προσωρινή βίζα, η οποία ίσχυε μέχρι να ολοκληρωθεί η νοσηλεία τους. Στην αρχή το σύστημα λειτουργούσε κανονικά. Τραυματίες έρχονταν, νοσηλεύονταν και στη συνέχεια επέστρεφαν στη Λιβύη. Στην πορεία, ωστόσο, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκαν αλλαγές. Πέρα από τη σημαντική αύξηση στον αριθμό των αφίξεων, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους αφιχθέντες δεν νοσηλεύονταν σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως θα έπρεπε κανονικά, αλλά διέμεναν σε ξενοδοχεία, ισχυριζόμενοι ότι επισκέπτονταν κάποιο θεραπευτικό κέντρο για φυσιοθεραπείες. Σημαντικός αριθμός, δε, άρχισε να ζητεί παράταση της διαμονής στη χώρα, προβάλλοντας την ανάγκη επιπλέον θεραπείας, και πάλι όμως χωρίς να νοσηλεύονται κάπου. Πέραν αυτών, άρχισαν να φθάνουν στην αστυνομία αναφορές για επισκέψεις «φυσικοθεραπευτριών» στα ξενοδοxεία για «μασάζ» στα δωμάτια, για ανάπτυξη δηλαδή κυκλώματος πορνείας γύρω από τους Λίβυους φιλοξενουμένους. Παράλληλα, καθώς ο αριθμός των Λίβυων που έρχονται στην Ελλάδα βαίνει διαρκώς αυξανόμενος με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης, από πλευράς αστυνομικών αρχών ετέθη και η παράμετρος ασφάλειας. Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε από την αστυνομία, ήταν πολύ δύσκολο να βεβαιωθεί ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έφθαναν στην Ελλάδα, κατά κανόνα με ιδιωτικές πτήσεις, ήταν όντως άτομα που χρήζουν νοσηλείας. Παράλληλα, ήταν σχεδόν αδύνατο να παρακολουθείται εάν θα τηρούσαν τους περιορισμούς της προσωρινής βίζας και θα έφευγαν από τη χώρα με την εκπνοή της.

Αυστηρές διαδικασίες

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη, με τη συμμετοχή των γ.γ. του ΥΠΕΞ Ι. Ζέπου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου. Αποφασίστηκε η αυστηροποίηση της διαδικασίας έλευσης τραυματιών από τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια, πέραν όλων των άλλων, να προστατευθεί και η ανθρωπιστική προσφορά της Ελλάδας που είναι μέχρι τώρα η χώρα που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης δίνει, πλέον, τη δυνατότητα για αξιολόγηση εκεί των αιτημάτων για νοσηλεία στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέπεται στο εξής η είσοδος στη χώρα Λίβυων που φθάνουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χωρίς βίζα. Ολα τα αιτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία στην Τρίπολη, μόνο μέσω των αρμόδιων λιβυκών αρχών και συνοδευόμενα από βεβαίωση ότι έχει εξασφαλισθεί κλίνη για νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελλάδα. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενημερώνουν με ευθύνη τους τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη μετακίνηση τραυματία σε άλλο κέντρο νοσηλείας, για αίτημα παράτασης της νοσηλείας ή για ολοκλήρωση της θεραπείας, η οποία θα συνεπάγεται ότι ο νοσηλευόμενος θα πρέπει να αναχωρήσει, προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα του. Δεν επιτρέπεται, πλέον, η παραμονή στη χώρα ατόμων που ήρθαν από τη Λιβύη για νοσηλεία και δεν νοσηλεύονται σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο. Στην όλη διαδικασία θα εμπλέκεται και η πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή