Τα χαμένα κονδύλια για τη μετανάστευση

Τα χαμένα κονδύλια για τη μετανάστευση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δράσεις σχετικές με τη μετανάστευση και το άσυλο «χάνονται» με ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου.

Το διάστημα 2008-2010 μόνο από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (το «πλουσιότερο» από τα συνολικά τέσσερα), η Ελλάδα έχασε περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ καθώς λόγω λαθών και γραφειοκρατίας δεν υπεβλήθησαν προτάσεις στην Κομισιόν για την εκταμίευση των χρημάτων. Το Λιμενικό, που έχει την ευθύνη επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων είχε μέχρι πρότινος μηδενική απορρόφηση κοινοτικών πόρων καθώς το σώμα έμεινε χωρίς τμήμα προμηθειών μετά την κατάργηση του υπ. Ναυτιλίας!

Μόλις πρόσφατα, μετά τη σύσταση του νέου αρχηγείου, το Λιμενικό μπόρεσε να αξιοποιήσει το 10%, δηλαδή 485.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του 2009.

Ερωτήματα εγείρει και η αποτυχία του υπ. Υγείας να απορροφήσει το 2010 μέρος χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Προσφύγων. Τα χρήματα διατέθηκαν για την αρωγή μεταναστών. Με ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού, που είχε αναλάβει μέρος του προγράμματος, σημαντικό ποσό από τα 10 εκατ. χάθηκε…

Σε απώλεια ποσού που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ οδήγησαν το πρώτο 6μηνο του 2010 και οι χειρισμοί του υπ. Εσωτερικών. Στελέχη του υπουργείου καθυστέρησαν να συνυπογράψουν κοινή υπουργική απόφαση για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την απώλεια 1,8 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταμείου Επιστροφών για το έτος 2008. Σε επιστολή του προς την «Κ», ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέας Τάκης, τονίζει ότι η «απορροφητικότητα για τα έτη 2007 και 2008 είναι 84 και 86% αντίστοιχα.

Το διάστημα 2009-2010, το υπ. Προστασίας του Πολίτη απορρόφησε το 58% των κονδυλίων του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει στην ΕΛ.ΑΣ. που καταγράφει τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση πόρων της Ε.Ε.

Στα κονδύλια που διατίθενται για τη χρηματοδότηση απελάσεων (Ταμείο Επιστροφών) η απορρόφηση κυμαίνεται στο 50%, παρότι η Ελλάδα είναι πλέον η 1η χώρα στην Ε.Ε. σε ύψος χρηματοδότησης. Τη δυσκολία συνεννόησης με τις κυβερνήσεις χωρών όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ αναφέρουν ως αιτία Ελληνες αξιωματούχοι.

Στο υπ. Προστασίας του Πολίτη συστάθηκε προ μηνός και λειτουργεί νέα υπηρεσία που θα αναλάβει να «τρέξει» τα κοινοτικά προγράμματα (και το ΕΣΠΑ) και για τα τρία σώματα (αστυνομία, πυροσβεστική, Λιμενικό). Γίνεται προσπάθεια, μάλιστα, μέρος των χρημάτων που αναλογούν στα υπ. Εσωτερικών και Υγείας να περάσουν στη δικαιοδοσία της νέας υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή