Χριστούγεννα σε χειμωνιάτικο φόντο

Χριστούγεννα σε χειμωνιάτικο φόντο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που πολλοί σκέπτονταν να γίνουν χειμερινοί κολυμβητές… εκ του ασφαλούς με βοήθεια της παρατεταμένης καλοκαιρίας, ο χειμώνας (επιτέλους;) μας επισκέπτεται την προσεχή εβδομάδα, με θερμοκρασίες περίπου 5° C – 7° C χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος, δηλαδή «συμβατές» με τις μέσες τιμές θερμοκρασίας του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στρώνεται χριστουγεννιάτικο σκηνικό με χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά στοιχεία, η πρόγνωση για ανήμερα τα Χριστούγεννα «δείχνει» βόρειους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες ως κύριο χαρακτηριστικό, ωστόσο για ασφαλέστερη πρόγνωση βροχών και χιονοπτώσεων, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.

Το αναμενόμενο σκηνικό φέρνει τη θερμοκρασία σε συμφωνία… με το ημερολόγιο, αφού για το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η μέση μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας είναι 13,6° C στην Αθήνα και 10,6° C στη Θεσσαλονίκη, ενώ ας σημειωθεί ότι ρεκόρ ανομβρίας πεντηκονταετίας κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι τον Νοέμβριο, «που ήταν ο πιο ξηρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Και για την ιστορία:

– Τον Δεκέμβριο του 1991 χιόνισε συνολικά 8 φορές στην Αθήνα, ήταν ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 50 χρόνων για την πρωτεύουσα.

– Παραμονές Χριστουγέννων του 2001, σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες Δεκεμβρίου των τελευταίων 50 χρόνων. Καστοριά -23, Θεσσαλονίκη -9,8, Αθήνα -2,2.

– Στατιστικά, στην Αθήνα χιονίζει τον Δεκέμβριο μία φορά κάθε 2,5 χρόνια.

– Παραμονές Χριστουγέννων του 1988, το ύψος του χιονιού στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 70 εκατοστά, το «Μακεδονία» έμεινε κλειστό επί πενθήμερο.

– Το αντίθετο: Εξαιρετικά θερμά Χριστούγεννα το 1995, με μέγιστες θερμοκρασίες στη Λάρισα 23,2, στη Θεσσαλονίκη 22,6 και στην Αθήνα 19. Για την πρωτεύουσα το ρεκόρ θερμών Χριστουγέννων ήταν το 1963, με 22,6 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή