Στην αγορά, κέρματα που θυμίζουν ευρώ

Στην αγορά, κέρματα που θυμίζουν ευρώ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμόγελο αντιμετωπίζουν προς το παρόν οι περισσότεροι καταναλωτές και επιχειρηματίες κέρματα νομισμάτων άλλων χωρών που δίδονται ως ευρώ. Οπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας αλλά και ιδιοκτήτες περιπτέρων και μικρών καταστημάτων, τα περιστατικά του είδους είναι πλέον πολύ συχνά, αλλά όχι τόσα για να προκαλέσουν αισθητή οικονομική ζημία. «Στην Ακρόπολη, για παράδειγμα, από πολύ παλιά βρίσκαμε μέσα στα κέρματα και νομίσματα άλλων χωρών. Ωστόσο, συνήθως κατέληγαν εκεί κατά λάθος, δεν νομίζω ότι οι τουρίστες ήθελαν να μας εξαπατήσουν. Μεγαλύτερο θέμα υπήρξε στα πρώτα χρόνια του ευρώ, όταν αρκετά συχνά βρίσκαμε δραχμές ανάμεσα στα ευρώ. Δεν θεωρώ ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», σχολιάζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας περιπτερούχων Θεόδωρος Μάλλιος.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την ταυτοποίηση παραχαραγμένων νομισμάτων, τα πιο συνηθισμένα ξένα κέρματα που «κυκλοφορούν» στην ελληνική αγορά προέρχονται από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ταϊλάνδη, Αργεντινή, Αιθιοπία κ.α. Πρόκειται για κέρματα με δύο μέταλλα που παραπέμπουν στα κέρματα του ενός ή των δύο ευρώ, αλλά έχουν πολύ μικρότερη αξία. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να «ρίξει στην αγορά» τέτοια νομίσματα, έχει κέρδος ακόμα και 100 φορές την αξία του αρχικού νομίσματος, ωστόσο «πρακτικά δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να κυκλοφορήσει νομίσματα μεγάλης συνολικής αξίας. Μιλάμε για μικροποσά, γι’ αυτό δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί. Αντιθέτως, γνωρίζω κάποιους που αναζητούν τέτοια κέρματα για να κάνουν μια ωραία συλλογή», σχολιάζει στέλεχος των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή