Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Ιδρυμα Ευγενίδου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο σημαντική από τη γνώση είναι η φαντασία. Οταν συνδυάζονται, ωστόσο, μπορούν να έχουν θαυμαστά αποτελέσματα, όπως τη διατύπωση της διάσημης θεωρίας της σχετικότητας από τον Αλμπερτ Αϊνστάιν. Στη σπουδαία μορφή του 20ού αιώνα και στην ταυτόσημη με εκείνον θεωρία του είναι αφιερωμένος ο Φεβρουάριος στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Από σήμερα και για όλα τα Σαββατοκύριακα του μήνα, μεταξύ 4.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ., το Ιδρυμα Ευγενίδου αφηγείται διαδραστικά σε παιδιά άνω των 11 ετών και ενηλίκους, που θα μάθουν για τη ζωή ενός υπαλλήλου σε γραφείο ευρεσιτεχνιών ο οποίος έγινε καθηγητής παγκόσμιας εμβέλειας και τιμήθηκε με Νομπέλ, αλλάζοντας για πάντα την αντίληψη για τον χώρο και τον χρόνο. (Τις Κυριακές 19/2 και 26/2, η διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Βάλια Λύρατζη θα παραθέσει στις 6 μ.μ. ομιλία για τον «Παράξενο κόσμο της θεωρίας της σχετικότητας».) Κυρίως, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι η φαντασία μπορεί να οδηγήσει τη γνώση τόσο μακριά, που να ανατρέψει και νόμους της Φυσικής και να δημιουργήσει νέους κλάδους, όπως της Κβαντικής Φυσικής.

Η θεωρία της σχετικότητας είναι γνωστή για την πρόβλεψη μιας σειράς παράδοξων γεγονότων που συμβαίνουν στο Σύμπαν. Η διαστολή του χρόνου (τα ρολόγια ενός παρατηρητή εν κινήσει μετρούν διαφορετικά τον χρόνο από το ρολόι ενός στάσιμου παρατηρητή), η συστολή του μήκους (τα αντικείμενα παρατηρούνται να μικραίνουν στην κατεύθυνση που κινούνται), η «σχετικότητα της ταυτοχρονικότητας» (δύο γεγονότα που φαίνονται να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε έναν παρατηρητή Α, δεν θα συμβαίνουν ταυτόχρονα για έναν παρατηρητή Β, εάν ο Β κινείται), είναι τα βασικότερα σημεία της θεωρίας του, που αποτυπώθηκε στην πασίγνωστη εξίσωση E = mc².

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή