Προς λύση για το άλσος Βεΐκου

Προς λύση για το άλσος Βεΐκου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Δήμος Γαλατσίου με αφορμή το άλσος Βεΐκου. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Περιφέρεια Αττικής διέταξε την κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων, αθλητικών και αναψυχής, που έχουν ανεγερθεί στο άλσος, καθώς χτίστηκαν χωρίς άδεια μέσα σε δημόσια αναδασωτέα έκταση. Αν μάλιστα επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, αυτό θα φθάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό του δήμου. Ταυτόχρονα το δασαρχείο ζήτησε την αποβολή του δήμου από την έκταση του άλσους, θεωρώντας ότι προσπαθεί να αποκτήσει εμμέσως την κυριότητα της έκτασης. Το θέμα έφθασε στον υπουργό Περιβάλλοντος, που υποσχέθηκε την αναζήτηση λύσης, ωστόσο τα νομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Το άλσος Βεΐκου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και φροντισμένους χώρους πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού στο Λεκανοπέδιο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο. Ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί με αυτή τη μορφή το 1981 και οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις του χτίστηκαν εκείνη τη δεκαετία, ορισμένες μάλιστα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά… χωρίς άδεια. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσαν να χτιστούν νόμιμα οι εγκαταστάσεις είναι ότι ολόκληρη η έκταση έχει κηρυχθεί από το 1934 δασική και αναδασωτέα και επομένως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και μορφή.

Τα χρόνια πέρασαν, το άλσος έγινε δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους, ταυτόχρονα όμως προστέθηκαν και ορισμένες νέες εγκαταστάσεις, κυρίως αναψυχής. Και ερχόμαστε στο σήμερα: τον Σεπτέμβριο του 2011 ο διευθυντής Δασών Αθηνών, Σωτήρης Σίμνος, διαπιστώνει, έπειτα από αυτοψία, πλήθος αυθαίρετων κατασκευών στο άλσος και εκδίδει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Δήμου Γαλατσίου. «Ο Δήμος Γαλατσίου προέβη από το 1981 έως σήμερα αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα στην κατάληψη δημοσίου δάσους αναδασωτέου (217,3 στρέμματα), με σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων κατοχής, νομής και κυριότητας» αναφέρει. Ως αυθαίρετες κατασκευές καταγράφει κινηματογράφο, γήπεδο ποδοσφαίρου με σύνοδες εγκαταστάσεις, έξι γήπεδα τένις, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, γήπεδο squash, μάντρες και περιφράξεις. Σε συνέχεια του εγγράφου της διεύθυνσης Δασών, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, διέταξε τον Σεπτέμβριο την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως σημειώνει, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν από υπηρεσίες της Πολιτείας, ενώ το 2004 το κλειστό γυμναστήριο χρησιμοποιήθηκε και ως προπονητήριο. Πριν από δύο ημέρες, ο δήμαρχος της περιοχής, Κυριάκος Τσίρος, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον ειδικό γραμματέα Δασών, Γ. Αμοργιανιώτη, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. «Ξαφνικά, μετά από 30 χρόνια, η Πολιτεία αποφάσισε ότι οι εγκαταστάσεις είναι αυθαίρετες. Αν επιβληθεί πρόστιμο, αυτό θα φτάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία φυσικά δεν έχουμε να πληρώσουμε» λέει στην «Κ» ο κ. Τσίρος. «Ζητούμε να μην κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις και να μας επιτραπεί η επισκευή τους, δεν επιθυμούμε να επεκτείνουμε ή να χτίσουμε κάτι νέο. Φροντίζουμε το άλσος και τα τελευταία χρόνια έχουμε φυτεύσει 27.000 δέντρα».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η λύση δεν αναζητείται σε μια γενική ρύθμιση για την εξαίρεση παράνομων κατασκευών δήμων σε δασικές/αναδασωτέες εκτάσεις. Πιθανότητες έχει η εξαίρεση μόνο όσων εγκαταστάσεων χτίστηκαν από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή