Ιχνη από… παραφωνίες σε προμήθεια της ΕΥΠ

Ιχνη από… παραφωνίες σε προμήθεια της ΕΥΠ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η προμήθεια, το 2007, του συστήματος επισύνδεσης (υποκλοπών) από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», μόλις στις 23 Ιανουαρίου 2012, η ηγεσία της ΕΥΠ προχώρησε σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «Βαμβούκης Γκρουπ ΑΕΒΕ» σε βάρος της οποίας έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Πόρισμα της «επιτροπής για το ξέπλυμα» με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2011 που φέρνει στο φως η «Κ» εντοπίζει σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία πώλησης του «κοριού» στην ΕΥΠ από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντί 798.000 ευρώ τα συστήματα υποκλοπών τιμολογήθηκαν για το ποσό των 8 εκατ ευρώ!

Εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν κληθεί -την 22α Φεβρουαρίου- να απολογηθούν ενώπιον της 5ης ειδικής ανακρίτριας κ. Σοφίας Φούρλαρη. Χαρακτηρίζουν ωστόσο «αβάσιμη» τη μονομερή καταγγελία της σύμβασης, ενώ μέσω των συνηγόρων τους αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρουσιάζοντας μάλιστα αποδεικτικά στοιχεία!

Αναλυτικότερα, οι διεργασίες για την αγορά δύο συστημάτων νόμιμης επισύνδεσης, από ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική, ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου του 2005 και ολοκληρώθηκαν στις 21 Αυγούστου 2007, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απευθείας ανάθεση, μέσω απόρρητων κονδυλίων. Στο πόρισμά της, τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή για το «ξέπλυμα» διαπιστώνει ότι η αξία των συστημάτων με βάση τα τιμολόγια της γερμανικής Syborg προς την εταιρεία «Βαμβούκης» (σ.σ. αντιπρόσωπος της Syborg στην Ελλάδα) ανήλθαν για μεν την ΕΥΠ σε 406.000 ευρώ και για την Αντιτρομοκρατική σε 392.000 ευρώ. Ομως, παραδιδόμενα στις ελληνικές Αρχές τιμολογήθηκαν για 3,9 και 4,1 εκατ ευρώ αντίστοιχα!

«Προκειμένου να δικαιολογήσουν τα παραπάνω ποσά», αναφέρει η Επιτροπή, «οι εκπρόσωποι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι είχαν προβεί σε αναβάθμιση του λογισμικού των παραπάνω συστημάτων με υποστήριξη από την κυπριακή εταιρεία LIS, Lawfull Interception Systems co Ltd». Ομως ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για τη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών. Η LIS, ενδεικτικά, συστήνεται στις 25 Οκτωβρίου 2005, 13 δηλαδή ημέρες μετά την απόφαση της ΕΥΠ για αγορά του συστήματος υποκλοπών από τη «Βαμβούκης». Διαπιστώνεται επίσης ότι η εταιρεία LIS συστάθηκε από δικηγορικό γραφείο μετά οδηγίες του αντιπροέδρου της «Βαμβούκης», Χρ. Β., καθώς και ότι ο τελευταίος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και μέτοχος της LIS, αφού ως μέλη του Δ.Σ. εμφανίζονται οι υπάλληλοι του δικηγορικού γραφείου.

Η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα που στάλθηκαν από τη γερμανική Syborg ουδέποτε αναβαθμίστηκαν στην Κύπρο και κάνει λόγο για «τέχνασμα» της «Βαμβούκης ΑΕΒΕ» με τη χρήση πλαστών τιμολογίων.

Γυναίκα αξιωματούχος της ΕΥΠ σε κατάθεσή της στις 20 Μαΐου 2011, ενώπιον της ανακρίτριας κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση της Υπηρεσίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιεραρχία δεν προχώρησε σε απευθείας συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Syborg, όπως έπραξαν οι αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά επέλεξε τη μέθοδο της προμήθειας μέσω αντιπροσώπου, επιλογή που είχε ως επακόλουθο τη σημαντικότατη υπερκοστολόγηση του συστήματος και τη ζημιά του Δημοσίου».

Περιέργως, πάντως, διαφορετικά σε σχέση με τα παραπάνω είναι τα δεδομένα από τα απόρρητα αρχεία της σύμβασης στα οποία κατάφερε, δημοσιογραφική αδεία, να αποκτήσει πρόσβαση η «Κ».

Συγκεκριμένα, στο επίσημο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης της ΕΥΠ με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2005, το κόστος προμήθειας του συστήματος διαμορφώνεται στα 3,4 εκατ ευρώ και όχι 406.000 ευρώ, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή. Η προσφορά μάλιστα της «Βαμβούκης Γκρουπ ΑΕΒΕ» κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα καθώς, ενδεικτικά, η προσφορά ανταγωνίστριας εταιρείας με έδρα τη Φρανκφούρτη ανερχόταν στα 3, 9 εκατ ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Το ίδιο προκύπτει σαφώς και από το πρακτικό συνεδρίασης της Επιτροπής Παραλαβής του συστήματος με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2007: «το συνολικό κόστος του συστήματος ανέρχεται τελικώς στο ποσό των 3,9 εκατ ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ»…

Η άποψη της εταιρείας

Τρεις «αντισυμβατικές» συμπεριφορές καταγγέλλει η διοίκηση της ΕΥΠ προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της να προσβάλει τη σύμβαση με την εταιρεία «Βαμβούκης Γκρουπ ΑΕΒΕ». Υποστηρίζει αρχικά ότι από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, έχει προκύψει σειρά προβλημάτων λειτουργίας τα οποία δεν έχουν εμπρόθεσμα αντιμετωπιστεί από την εταιρεία, όπως προβλέπει η σύμβαση. Κατηγορεί επίσης την «Βαμβούκης ΑΕΒΕ» για παράβαση της εμπιστευτικότητας λόγω εμπλοκής στην προμήθεια της εταιρείας LIS. Τέλος, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι λόγω της εν εξελίξει έρευνας, τίθενται εν αμφιβόλω το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρείας. Σε προσφυγή – απάντηση της «Βαμβούκης ΑΕΒΕ» που υπογράφεται στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας κ. Θέμης Σοφός χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αιτιάσεις της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, απορρίπτει ως αναληθή τον ισχυρισμό για μη σωστή συντήρηση του συστήματος. Επίσης, αρνείται τις κατηγορίες για παράβαση της εμπιστευτικότητας και κατηγορεί την ΕΥΠ για «αόριστες αναφορές», καθώς και για το γεγονός ότι δεν κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας σε ακρόαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή