Πρωτόγνωρη γενναιοδωρία προς φτωχούς και αστέγους

Πρωτόγνωρη γενναιοδωρία προς φτωχούς και αστέγους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή ούτε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή πτόησαν όσους συμπολίτες μας είχαν αποφασίσει να προσφέρουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα στον πλησίον τους. Πρωτοφανής σε μαζικότητα υπήρξε η χθεσινή συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στην εκστρατεία του ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε», που πραγματοποιήθηκε σε άμεση συνεργασία με τις Μητροπόλεις της Γλυφάδας, της Νίκαιας, του Ιλίου και πόλεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Την επόμενη Κυριακή θα συνεχιστεί η ίδια δράση στις Μητροπόλεις Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, αλλά και Κηφισιάς (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι), Νίκαιας (Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου στο Κερατσίνι) και Ν. Σμύρνης (Ι. Ν. Παναγίτσα Π. Φαλήρου).

Ουρές αυτοκινήτων κάθε κυβισμού δημιουργήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας και σε όλους του δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ευεργετούντες μετέφεραν υπό βροχήν σακούλες, κούτες, ακόμα και βαλίτσες με ρούχα, μπουφάν, παλτά, είδη μπεμπέ, υπνόσακους και κλινοσκεπάσματα από το περίσσευμα της ντουλάπας τους. Νέοι, γέροι και μεσήλικες περίμεναν υπομονετικά στις εισόδους των ναών να παραδώσουν στους εθελοντές την «πραμάτεια» τους. Ο κόσμος που συνέρρευσε ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές ήταν τόσος που τελικά ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό: ενώ οι αρμόδιοι υπολόγιζαν ότι η διαδικασία (που ξεκίνησε μετά τη Θεία Λειτουργία, περίπου στις δέκα το πρωί) θα ολοκληρωνόταν στη μία το μεσημέρι, τελικά οι πόρτες της εκκλησίας έμειναν ανοιχτές μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Και ενώ οι προσφορές επρόκειτο να αποθηκευτούν στο γραφείο του ναού, ο χώρος αυτός αποδείχθηκε ανεπαρκής. «Προτού περάσει μία ώρα, οι σακούλες είχαν ήδη φθάσει στο ταβάνι», αναφέρει παρευρισκόμενος, «έτσι άνοιξαν οι πόρτες του ναού, ο οποίος μέχρι το απόγευμα είχε κυριολεκτικά γεμίσει». Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφορά ήταν τα ρούχα να είναι καθαρά, σιδερωμένα και συσκευασμένα, έτοιμα δηλαδή για χρήση. Πέραν, όμως, των ειδών «δεύτερο χέρι», που συνελέγησαν, υπήρξαν και προσφορές άθικτων προϊόντων. Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η απόφαση καταστηματάρχη να δώσει πενήντα ζευγάρια παιδικά παπούτσια, κίνηση που θα βρει ίσως μιμητές με τη λήξη των εκπτώσεων.

Κατάρριψη μύθου

Η εκτίμηση είναι ότι συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι ειδών ρουχισμού, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προγνωστικό. Παράλληλα, ήδη 15 τόνοι τροφίμων είχαν συγκεντρωθεί σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, από την αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ. Από αυτά η Μητρόπολη Γλυφάδας διένειμε 2.000 δέματα σε ενορίτες της, που κατοικούν από το Ελληνικό έως τη Βάρκιζα. Κάπου εδώ ο μύθος των «εύπορων» νοτίων προαστίων καταρρίπτεται. Αυτό «μαρτυρούν», άλλωστε οι 700 μερίδες φαγητό που μοιράζει η ίδια Μητρόπολη. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο, υπάρχουν πολλοί περιπλανώμενη άστεγοι, που κατευθύνονται προς τα νότια. Παράλληλα, και ο αριθμός όσων μόνιμων κατοίκων της Γλυφάδας και περιχώρων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση συνεχώς αυξάνεται.

Η χθεσινή πρωτόγνωρη γενναιοδωρία των πολιτών στη Γλυφάδα, τη Νίκαια, το Ιλιον, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία. Αφενός, αναδεικνύει τα υγιή αντανακλαστικά μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας, που δεν ξεχνά τα πιο αδύναμα μέλη της. Αφετέρου, η εικόνα των «πλημμυρισμένων» από προσφορές εκκλησιών απαντά στην πρόταση πολλών τις ημέρες του ψύχους να ανοίξουν οι ναοί για να φιλοξενήσουν τους όλο και περισσότερους ανέστιους της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή