Στα κρατητήρια ο «Λύκος του Ζβόρνικ»

Στα κρατητήρια ο «Λύκος του Ζβόρνικ»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ κρατείται από την περασμένη Τετάρτη ο «Λύκος του Ζβόρνικ» και μέλος της παραστρατιωτικής μονάδας «Τίγρεις» του Αρκάν, o 43χρονος σήμερα Λ. Σ. Συνελήφθη το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου για διακίνηση αναβολικών από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με το Τελωνείο της Στουτγκάρδης. Χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο Σλοβενίας με στοιχεία Ivan Trobec κατηγορείται ότι εισήγαγε αναβολικά από τη Μαλαισία και την Ταϋλάνδη, τα οποία προωθούσε σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Ολλανδία.

Είχε συλληφθεί ξανά

Για παρόμοιες υποθέσεις έχει συλληφθεί το 2003 στην Αθήνα και το 2005 στη Λαμία. Κρίθηκε προφυλακιστέος και παραμένει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ λόγω έλλειψης… χώρου στις φυλακές της χώρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Λ. Σ. υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις, από όπου αποχώρησε ύστερα από καταδίκη του για κλοπή όπλου. Μετέβη στη Βοσνία ως μέλος της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ) πολεμώντας στο πλευρό των Σέρβων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας. Ως κίνητρο για τη μετάβασή του στη Βοσνία είχε επικαλεστεί τον έρωτα για μια γυναίκα και την επιθυμία του να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο μέτωπο.

Την άνοιξη του 1994 φέρεται να μετείχε στη σερβοβοσνιακή στρατιωτική οργάνωση «Λύκοι του Ζβόρνικ» και αργότερα στον ιδιωτικό στρατό «Τίγρεις», του Σέρβου παραστρατιωτικού Αρκάν. Το 1995 συνελήφθη να κλέβει και εκδιώχθηκε από την Ελληνική Εθελοντική Φρουρά. «Δημιουργούσε προβλήματα, έκλεβε και αναγκαστήκαμε να τον διώξουμε», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αδ. Τύπος» (6η Μαΐου) ο διοικητής της Φρουράς, Τρύφων Βασιλειάδης, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «τώρα πολεμάει με τους μουσουλμάνους, έμμισθος και ντροπιάζει την Ελλάδα». Μέσω δημοσιεύματος στον «Ιό» της «Ελευθεροτυπίας», ο Λ. Σ. είχε υποστηρίξει ότι με εντολή του Αρκάν είχε αναλάβει να εκπαιδεύσει τις ειδικές μονάδες των μουσουλμάνων του Μπίχατς που πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων.

Ο 43χρονος συνελήφθη έξω από τα ΕΛ.ΤΑ. Ακροπόλεως δευτερόλεπτα αφότου παρέλαβε ταχυδρομικό δέμα με αναβολικά από Μαλαισία, με στοιχεία παραλήπτη Ivan Trobec. Στην κατοχή του βρέθηκαν χάπια με ένδειξη Methandienone και Anabol και ενέσιμες αμπούλες με ενδείξεις Testosterone και T-Cypbolin. Μέσα σε μια ώρα από τη σύλληψή του εντοπίστηκαν σε Αγ. Αρτέμιο, Κουκάκι και το κέντρο Διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στην Ακτή Κονδύλη 11 και άλλα δέματα με αναβολικά.

Συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 108.000 χάπια και 2.000 ενέσεις. Σε έρευνα στο σπίτι του Σ. βρέθηκαν σημειώσεις και αποδείξεις αποστολής δεμάτων (εμφανίζονται ως αποστολές ρούχων) σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία και Αυστραλία. Ως αποστολέας εμφανίζονταν άλλοτε ο Ivan Trobec και άλλοτε ο 43χρονος με τα πραγματικά του στοιχεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τελωνειακοί στη Στουτγκάρδη ερευνούν την τελευταία διετία τη δράση κυκλώματος διακίνησης αναβολικών εντός Ε.Ε. με φερόμενο ως «εγκέφαλο», τον 43χρονο.

Τι λέει ο δικηγόρος του

Αμφισβητεί τους παραπάνω ισχυρισμούς ο συνήγορός του κ. Γιώργος Μπουλούκος. Μιλώντας στην «Κ» υποστήριξε ότι ο Λ. Σ. που έχει γεννηθεί στη Στουτγκάρδη μετέβη προ διμήνου στη γερμανική πόλη δίχως να έχει την παραμικρή ενόχληση από τις διωκτικές αρχές της χώρας, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν θεωρούνταν ύποπτος. Ο κ. Μπουλούκος ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο πελάτης του διατηρεί πλαστό διαβατήριο για λόγους αυτοπροστασίας, καθώς, στο παρελθόν, έχει δεχθεί απειλές που συνδέονται με την εμπλοκή του στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Κυρίως όμως υποστηρίζει ότι η αξία των κατασχεθέντων αναβολικών υπολογίζεται σε 20.000, σίγουρα δεν ξεπερνά τις 73.000 ευρώ και άρα δεν συντρέχουν προϋποθέσεις για την προφυλάκιση του Λ. Σ., αφού η δίωξή του είναι πλημμεληματικού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα. Επικαλείται μάλιστα προβλήματα υγείας του Λ. Σ. από τη συμμετοχή του στον πόλεμο, ζητώντας την αναστολή της απόφασης προσωρινής κράτησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή