Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Να αποκαταστήσετε τη βλάβη…

Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Να αποκαταστήσετε τη βλάβη…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους άλλους πονοκεφάλους του, ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος καλείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβάλει ποσό που προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ, επειδή του καταλογίζεται ότι απέκρυψε από τα περιουσιακά του στοιχεία δαπάνες 390.000 ευρώ. Στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, το τελευταίο διάστημα, φτάνουν υποθέσεις που αφορούν καταλογισμούς του Δημοσίου για χρήματα που θεωρεί ότι καταβλήθηκαν «αχρεωστήτως» και του οφείλονται. Αυτό είναι το θετικό νέο -γιατί, επιτέλους, υπάρχουν και τέτοια- μέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών εξελίξεων.

«Σας προσκαλούμε» γράφει η πρόσκληση σε ιατρούς του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη «να αποκαταστήσετε την οικονομική βλάβη που υπέστη το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από τη μη εφαρμογή των οφειλομένων προτύπων που αναφέρονται στις Συμβάσεις της 3ης ΥΠΕ, την διαπραγμάτευση του νοσοκομείου που ακολούθησε, τις ενδείξεις χρήσης και τα όρια τιμών και ποσοτήτων των εγκύκλιων οδηγιών του Κανονισμού Ασφάλισης, γιατί οι προμήθειες γίνονταν εξωσυμβατικά, με τιμές και ποσότητες μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες.

Η καταλογιστέα βλάβη ανέρχεται στο συνολικό ύψος του 1.942. 496,60, εκ της οποίας μπορεί να καταλογιστεί άμεσα σε εμπλεκόμενα στελέχη που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Ν. 3528/07 ποσό ύψους 1.789.480,88 και αναλύεται ως εξής…»

Η περίπτωση του Ιπποκρατείου δεν είναι η μόνη. Παρά τις ενστάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μία μικρή ομάδα ελεγκτών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σε καταλογισμούς εκεί όπου οι παραγγελίες υλικού είχαν γίνει -κατά την κρίση και σύμφωνα με σωρεία στοιχείων- παράνομα και παράτυπα. Οι ίδιες προσκλήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εστάλησαν και σε εταιρείες προμηθείας ιατροτεχνολογικού υλικού. Αρκετές από αυτές προχώρησαν σε πληρωμές του νοσοκομείου αναγνωρίζοντας έμμεσα ότι το είχαν ζημιώσει. Οι ελεγκτές επέβαλαν, μόνο στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, την κάλυψη της οικονομικής ζημίας με πιστωτικά τιμολόγια έξι εταιρειών, συνολικής αξίας 668.000. Οι ίδιες προμηθεύτριες επιχειρήσεις τιμολόγησαν σε τιμές 300.000 ευρώ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να καλυφθεί τελικά το 30% της ζημιάς.

Σε μικρογραφία, δηλαδή, ακολουθείται μία τακτική που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εταιρείες όπως η Depuy ή η Smith&Nephew, που ομολόγησαν στις αμερικανικές αρχές ότι είχαν δωροδοκήσει για να πουλήσουν προϊόντα σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Σε όσες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν αποζημιώνουν, ασκούνται αγωγές. Σκοπός είναι να καλυφθεί η ζημιά από αυτές ή/και από τους ιατρούς (υπάρχει συνυπευθυνότητα).

Και άλλες περιπτώσεις

Αντίστοιχες περιπτώσεις -με αυτήν του Ιπποκρατείου- καταλογισμών είναι αντικείμενο συζητήσεων στο υπουργείο για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, της Λάρισας, της Εδεσσας και στις περιπτώσεις των ορθοπεδικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Depuy (έστω και αν το κρατος δεν ζητάει αποζημίωση από την εταιρεία).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ζήτημα καταλογισμών σε πρώην στελέχη και εκπαιδευτές του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θέτει αναφορά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ένα ποσό 6 εκατ. ευρώ που θεωρείται ότι κατεβλήθη αχρεωστήτως στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (σ.σ. για την υπόθεση έχει συνταχθεί ήδη κατηγορητήριο). Είναι η τρίτη φορά που το Ελεγκτικό Συνέδριο ασχολείται την τελευταία επταετία με το συγκεκριμένο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή