Οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα των Αλπεων μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα, αν πράγματι το επιθυμεί η Ελλάδα, καθώς τα προβλήματα αποκλίσεων του ελληνοελβετικού σχεδίου από το ευρωπαϊκό «κεκτημένο»  είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τις αποκλίσεις του γερμανοελβετικού σχεδίου. Την εκτίμηση αυτή κάνουν στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας με την Ελβετία ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη για να μπλοκάρει την εφαρμογή της. Ετσι, ενώ έως τον Οκτώβριο ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης είχε καταφέρει να συμφωνήσει σε αρκετές λεπτομέρειες με τον Ελβετό υφ. Οικονομικών Μίχαελ Αμπίλ για τη φορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία, το θέμα, μετά το «βέτο» της Ε.Ε. παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε. Ε Αλγκίρντας Σεμέτα, οι δύο συμφωνίες -και ιδιαίτερα η γερμανοελβετική- έρχονται σε αντίθεση με κεντρικές πολιτικές επί της φορολόγησης των καταθέσεων της Ε.Ε. και ιδιαίτερα με την οδηγία 2003/48/EG που προέβλεπε φορολόγηση της πηγής σαφώς υψηλότερη:

– Ετσι, ενώ το γερμανοελβετικό σχέδιο προβλέπει φορολόγηση του κεφαλαίου 26,375 %, η συμφωνία Ε. Ε. -Ελβετίας καθόριζε την κλίμακα στο 35%. Το προσχέδιο των συζητήσεων με την Ελλάδα είναι ταυτόσημο με την ευρωπαϊκή ρύθμιση, άρα δεν έχει πρόβλημα συμβατότητας.

– Η Ε.Ε. είχε συμφωνήσει το 2005 την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την Ελβετία κάτι που δεν προβλέπεται στο γερμανοελβετικό σχέδιο. Αυτή η πρόνοια υπάρχει και στο ελληνοελβετικό σχέδιο και είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του 2005 ανάμεσα στην Ε. Ε. και την Ελβετία.

Ο επικεφαλής της TaskForce Χορστ Ράιχενμπαχ έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ελβετία, ενώ και η Ιταλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Το ελβετικό υπ. Οικονομικών διαφωνεί με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αν και έχει σηματοδοτήσει ότι αυτό θα μπορούσε να το δεχθεί σε διμερή βάση.

Η ελβετική πλευρά παραπέμπει στην ανανέωση της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης που κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 31/12/11, αν είχε κυρωθεί μια μέρα αργότερα τότε η νέα συμφωνία θα ίσχυε από το 2013, ενώ τώρα ισχύει αμέσως. Σύμφωνα με αυτήν, πληροφορίες θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με απλή διοικητική συνδρομή από φορολογική υπηρεσία σε φορολογική υπηρεσία αλλά αυτή είναι η ελβετική ερμηνεία όπως διαρρέεται στα ΜΜΕ. Ωστόσο, «χρειάζονται ισχυρές ενδείξεις συγκεκριμένων αδικημάτων και φυσικά λογαριασμοί»,  λέει πηγή που έχει ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή