Ο φόβος των «Adus Mamuta»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δράση ομάδας Αλβανών εκβιαστών που είχαν υπό τον έλεγχό τους περίπου τριάντα οίκους ανοχής στην οδό Ιάσονος, στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε στο φως με αφορμή μπαράζ εμπρησμών σε «σπίτια» της πρωτεύουσας. Η σχετική δικογραφία που σχημάτισε στις 20 Μαρτίου το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης και τα κέρδη που αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος.

«Να κάνεις ότι σου λέμε, θα πληρώσεις εμάς και τους φύλακες και δεν μας ενδιαφέρουν τα έξοδά σου, σου αφήνω μια ημέρα να το σκεφτείς» απείλησε ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο 44χρονος Αλβανός K. L. Συμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί του τμήματος Ομονοίας, ύστερα από έρευνες, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τα τελευταία επτά χρόνια και απαιτούσε εκβιαστικά για καθένα από τους 30 οίκους ανοχής 60 ευρώ, αθροιστικά 1.800 ευρώ ημερησίως, δηλαδή ο ετήσιος τζίρος τους άγγιζε τα 600.000 ευρώ! Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ο 49χρονος A. V, o οποίος για το «ξέπλυμα» των χρημάτων διατηρούσε ένα καφενείο στην οδό Βιργινίας Μπενάκη και ένα κατάστημα με ρούχα στις Ερυθρές.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής στην οδό Ιάσονος δέχτηκε τηλεφώνημα από άτομο που συστήθηκε ως «Ανδρέας» και ο οποίος απαίτησε 60 ευρώ καθημερινά για «προστασία», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα σας σκοτώσω και θα σας βάλω φωτιά». Στις 27 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα που ο οίκος ανοχής ξεκίνησε να λειτουργεί, έξι άτομα εισέβαλαν στο ημιυπόγειο της οδού Ιάσονος και ζήτησαν από γυναίκα που εργαζόταν ως βοηθητικό προσωπικό να κλείσει το «σπίτι», καθώς, όπως δήλωσαν, είχαν διαφωνίες και εκκρεμότητες με την ιδιοκτήτρια. Την επόμενη ημέρα και ενώ το ποσό που απαιτούσαν για «προστασία» δεν είχε… καταβληθεί, δύο άτομα μπήκαν στον οίκο ανοχής, περιέλουσαν τα στρώματα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.

Η ιδιοκτήτρια, σπάζοντας τον νόμο της σιωπής, κατέθεσε το συμβάν στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, λέγοντας μάλιστα στους αστυνομικούς ότι πίσω από τον εμπρησμό βρίσκεται άτομο με το όνομα «Ανδρέας» (σ. σ: πρόκειται για τον εγκέφαλο της σπείρας). Στη διάρκεια της έρευνας, οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. έκαναν προσπάθεια να αποσπάσουν καταθέσεις και από άλλους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, αντιμετωπίζοντας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δικογραφία, «αρνητική στάση, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα».

Ανεπίσημα πάντως φέρονται να μετέφεραν στους αστυνομικούς ότι οι Αλβανοί μπράβοι ήταν γνωστοί στην «πιάτσα» ως «Adus Mamuta» (σ. σ: από συνδυασμό των ονομάτων των ηγετικών στελεχών της ομάδας). Οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής φέρονται επίσης να δήλωσαν ότι «οι Αλβανοί είναι σκληροί, φοβόμαστε, δεν λογαριάζουν τίποτα», καθώς και ότι «όταν πάμε για δουλειά θέλουμε να έχουμε σίγουρα δύο ή τρία ραντεβού για να βγάλουμε τα ημερήσια έξοδα των Αλβανών».

Στο διάστημα μετά το πρώτο επεισόδιο, ακολούθησαν άλλες τρεις απόπειρες εμπρησμού του ίδιου «σπιτιού».

Στις 13 Μαρτίου τρία άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο ανίψια του φερόμενου ως «εγκεφάλου», επισκέφθηκαν τον οίκο ανοχής αρχικά ως πελάτες και κατά την αποχώρησή τους πυρπόλησαν εκ νέου τα δωμάτια του ημιυπογείου.

Παρόμοιο συμβάν εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 22ας Απριλίου, αλλά και στις 10 Δεκεμβρίου 2011. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας έγινε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα από τα οποία οι Αλβανοί είχαν καλέσει την ιδιοκτήτρια του «σπιτιού». Μετά πολύμηνη έρευνα και συνδυασμό στοιχείων η αστυνομία έφτασε στην ταυτοποίησή τους. Διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους είχαν συλληφθεί το 2006 από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας, μάλιστα και πάλι για παροχή προστασίας σε οίκους ανοχής της οδού Ιάσονος.

Τρεις από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν με εντολή της ανακρίτριας. Εκκρεμούν εντάλματα για ορισμένα ακόμα μέλη της σπείρας. Αξιωματικοί που ερεύνησαν την υπόθεση διευκρινίζουν ότι η δράση της ομάδας δεν εκτεινόταν «εκτός» της οδού Ιάσονος, καθώς οι υπόλοιπες «πιάτσες» ελέγχονται από άλλες ομάδες «μπράβων». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «Κ» ότι πολλά περιστατικά εμπρησμών ή και ξυλοδαρμών δεν καταγγέλθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή