«Ημουν μεθυσμένος και δεν πρόσεξα»

«Ημουν μεθυσμένος και δεν πρόσεξα»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ημουν μεθυσμένος και δεν χρησιμοποίησα προφυλακτικό» και «ούτε θυμάμαι το πρόσωπο της γυναίκας που πήγα μαζί της». Οι παραπάνω προτάσεις είναι οι συνηθέστερες «δικαιολογίες» των χιλιάδων πανικόβλητων ανδρών που συνεχίζουν να καλούν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μετά τον εντοπισμό στο κέντρο της Αθήνας δεκάδων εκδιδόμενων γυναικών, θετικών στον ιό του έιτζ. Η υπόθεση του «μολυσμένου» αγοραίου έρωτα έφερε στην επιφάνεια όχι μόνον την αδράνεια μιας ολόκληρης κοινωνίας μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, αλλά και τη διαπίστωση ότι ένα τμήμα του ανδρικού πληθυσμού «ενώ γνώριζε, δεν πρόσεχε», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην «Κ» εμπλεκόμενοι ειδικοί γιατροί.

Το αποτέλεσμα είναι τις τελευταίες ημέρες να κλείνονται «με διαδικασία επείγοντος» εκατοντάδες ραντεβού στα νοσοκομεία για εξετάσεις για το έιτζ και οι αρχές να δέχονται πολλές καταγγελίες για «κρυφούς» χώρους πάνω από καταστήματα όπου εκδίδονται γυναίκες. Και όλα αυτά αποτελούν μία «απεικόνιση» του σήμερα, που θα εμφανίζεται με τη μορφή αύξησης των κρουσμάτων του έιτζ και τα επόμενα χρόνια. Μόνο πέρυσι αυξήθηκε κατά 53% ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό και κατά 1.250% στους χρήστες ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μία οροθετική HIV ιερόδουλος που έχει κατά μέσο όρο 10 πελάτες την ημέρα μπορεί κατά τη διάρκεια ενός έτους, με «κανονική σεξουαλική επαφή», να μεταδόσει τον ιό σε τρεις άνδρες.

«Ολοι διαβεβαιώνουν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο μετάδοσης του έιτζ από απροφύλαχτη σεξουαλική επαφή, ωστόσο παραδέχονται ότι δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό, επικαλούμενοι κυρίως τη μέθη. Σε άλλες περιπτώσεις η απάντηση είναι «πίστευα ότι οι γυναίκες αυτές ελέγχονταν» ή «έσπασε το προφυλακτικό»» σημειώνει στην «Κ» η δρ Ιωάννα Παυλοπούλου, ψυχολόγος και διευθύντρια του τμήματος παρέμβασης στην κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί χιλιάδες κλήσεις, κυρίως από άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 35 – 45 ετών, που σε ποσοστό περίπου 20% είναι παντρεμένοι και 30% βρίσκονται σε μία μόνιμη σχέση. Την ίδια στιγμή πολλά είναι και τα τηλεφωνήματα πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν παράνομα πορνεία, που στεγάζονται πάνω από μπαρ και άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπου γυναίκες εκδίδονται για 5 και10 ευρώ.

«Αυτό που παρατηρείται έντονα από τις κλήσεις είναι μία σύγχυση σχετικά με τον κίνδυνο από το στοματικό σεξ, που αν και χαμηλός δεν μπορεί να αποκλειστεί», σημειώνει η κ. Παυλοπούλου. «Η γραμμή που δίνουμε εμείς είναι ότι όλοι οι πολίτες που επέδειξαν μη ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά, ανεξάρτητα εάν αυτή ήταν με εκδιδόμενες γυναίκες ή όχι, πρέπει να ελεγχθεί». Το μέγεθος του εφιάλτη καταδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό των ανδρών που απευθύνονται στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις ειδικές μονάδες λοιμώξεων των νοσοκομείων για να κάνουν εξετάσεις για τον ιό του έιτζ. Εως την Τετάρτη το βράδυ περισσότερα από 100 άτομα είχαν κλείσει ραντεβού στο νοσοκομείο Συγγρού, προκειμένου να εξεταστούν. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε τρεις μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έγιναν 125 αιμοληψίες, με τον αριθμό όσων απευθύνθηκαν σε αυτές ζητώντας να κάνουν το γρήγορο τεστ (πρακτική όμως που εφαρμόζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο στις περιπτώσεις των ιερόδουλων) να είναι μεγαλύτερος.

Αναφορικά με τις ενέργειες ενημέρωσης του πληθυσμού, η κ. Παυλοπούλου σημειώνει: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ολιγωρήσει στην προσπάθεια. Από τον Ιούνιο του 2011 πέντε κινητές μονάδες του κέντρου (σήμερα είναι έξι) δραστηριοποιούνται σε πλατείες της Αθήνας και μέχρι σήμερα σε αυτές έχουν εξεταστεί περισσότερα απο 24.000 άτομα. Εχουμε μοιράσει 50.000 σύριγγες μίας χρήσης, έχουμε κάνει στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης σε σχολεία, αλλά και ενημερωτικές επισκέψεις σε 417 οίκους ανοχής. Ομως η διάσταση «σεξουαλικότητα» ανθίσταται σε κάθε είδος επιτήρησης. Στο κομμάτι αυτό κάθε άτομο ενεργοποιεί μηχανισμούς για να δικαιολογήσει την επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως π. χ. υπεραισιοδοξία του τύπου «δεν θα συμβεί σε εμένα». Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό οι πιο καλές καμπάνιες για το ασφαλές σεξ έχουν μόνο 14% επιτυχία. Και όταν μιλάμε για επιτυχία εννοούμε αλλαγή στη συμπεριφορά που να διαρκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή