Νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων

Νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα νέο σύστημα μηχανικής αποκομιδής θα θέσει, ίσως και μέσα στον Μάιο, σε εφαρμογή ο Δήμος Θεσσαλονίκης ώστε να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα, από την επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί η συνέχισή του. Κατά πληροφορίες, σε επιλεγμένα σημεία του κέντρου θα τοποθετηθούν περί τους 15 ειδικοί μεταλλικοί κάδοι, χωρητικότητας 3 τόνων. Την αποκομιδή θα πραγματοποιεί εξειδικευμένη εταιρεία και θα γίνεται από το πλάι του κάδου κατευθείαν στο απορριματοφόρο.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση Μπουτάρη παραδέχεται ότι η πόλη, όσον αφορά την καθαριότητα, είναι στην κατάσταση που την παρέλαβε. «Ολο το σύστημα μπάζει από παντού» λέει ο κ. Μπουτάρης, που ζήτησε να επιστρέψουν στις θέσεις τους 170 δημοτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας και απασχολούνταν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έλειπαν 400 συμβασιούχοι, καθώς, λόγω εκλογών, είχαν ανασταλεί οι προσλήψεις.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που πολλές φορές έχει στραφεί στη λύση του ιδιώτη για την αποκομιδή, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν μπορούμε να απολύσουμε κανέναν» έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια για την εφαρμογή ενός συστήματος συνολικής διαχείρισης των σκουπιδιών στο πρότυπο ευρωπαϊκών πόλεων ως υπέρμαχος της επιχειρηματικής άποψης ότι τα απορρίμματα αφήνουν κέρδη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει επισκεφθεί το Βερολίνο και θα επισκεφθεί Νίκαια και Βιέννη (πόλεις με ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης – αξιοποίησης απορριμμάτων). Στη Βιέννη, αντιπροσωπεία του δήμου θα συναντηθεί με τη Διεθνή Ενωση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προκειμένου αυτή να αναλάβει ως σύμβουλος την εκπόνηση μοντέλου διαχείρισης αστικών αποβλήτων (για τα στάδια από το σπίτι, στην ανακύκλωση, την αξιοποίηση βιομάζας, την καύση). Στόχος, η εκπόνηση μελέτης συνολικής διαχείρησης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ η δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων έχει μπει σοβαρά στο τραπέζι.

Ανάγκη μονίμων

Βραχυπρόθεσμος στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης. Ο τρόπος όμως που είναι σήμερα διαρθρωμένη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου (1.500 άτομα προσωπικό) σύμφωνα με τους αρμόδιους του δήμου δεν της επιτρέπει να λειτουργήσει σε στέρεη βάση. Η στελέχωση με συμβασιούχους και οι τεράστιες ελλείψεις σε μηχανικά μέσα (κυκλοφορούν τα 2/5 των αναγκαίων απορριμματοφόρων) «είναι σύστημα που δεν επιδέχεται βελτίωσης. Επιβάλλεται στελέχωση με μόνιμο προσωπικό», τονίζει ο κ. Μπουτάρης. Το μέγεθος του προβλήματος αντανακλά και η πρόσφατη δημοπρασία για την επισκευή 70 μηχανημάτων καθαριότητας (απορριμματοφόρων, φορτηγών) προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ με σκοπό να αποκτήσει 20 επισκευασμένα απορριμματοφόρα που μαζί με τα υπάρχοντα 20 – 25 θα καλύψουν τις ανάγκες αποκομιδής το καλοκαίρι. «Αν το σύστημα δεν αντέξει λόγω έλλειψης μηχανικών μέσων ή το πιλοτικό πρόγραμμα δεν αντεπεξέλθει, ίσως η αποκομιδή σε ένα τμήμα του δήμου να δοθεί σε ιδιώτη μέσα στο καλοκαίρι» είπε στην «Κ» ο κ. Μπουτάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή