Στον εισαγγελέα υπόθεση ιχθυοκαλλιέργειας

Στον εισαγγελέα υπόθεση ιχθυοκαλλιέργειας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Υδρα η είδηση ότι μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας κοντά στο νησί βρέθηκε να έχει δέκα φορές περισσότερους κλωβούς από ό,τι προέβλεπε η άδειά της! Η επιχείρηση ελέγχθηκε από το λιμενικό ύστερα από καταγγελία και, λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων, η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τη λιμενική αρχή Υδρας στις 6 Μαρτίου, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, και αφορά μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκεται στο νησάκι Τρίκερι, ανάμεσα στην Υδρα και τις Σπέτσες. Οπως διαπίστωσαν οι άνδρες του λιμενικού, η επιχείρηση είχε 32 μεγάλου μεγέθους κλωβούς εκτροφής ψαριών, αντί για 3 μεγάλου μεγέθους και 6 μικρού μεγέθους κλωβούς που προέβλεπε η άδειά της. Επιπλέον, σε έναν από τους κλωβούς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τόνοι, ένα είδος απειλούμενο για τη σύλληψη και εκτροφή, για το οποίο πρέπει να ακολουθείται από τον νόμο ειδική διαδικασία. Η εταιρεία δεν είχε τη σχετική άδεια, παρά μόνο άδεια λειτουργίας μονάδας για τσιπούρες, λαβράκια και φαγκριά. Οπως ήταν επόμενο, η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα.

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο γραφικό νησί του Σαρωνικού. «Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας που λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Ομως όταν οι παραβάσεις είναι σημαντικές, είναι επόμενο να μας προκαλεί ανησυχία», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Τσακίρης, από τον Σύλλογο Οικολόγων Υδρας «Η Υδραίισα Φώκια». «Ευχόμαστε να υπάρξει τρόπος να ελεγχθούν από την Πολιτεία οι συνέπειες των παραβάσεων». Αντίθετα, καθησυχαστικός είναι ο δήμαρχος του νησιού, Αγγελος Κοτρώνης. «Η ιχθυοκαλλιέργεια αυτή βρίσκεται μακριά από την Υδρα και δεν επηρεάζει το νησί μας», αναφέρει. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».

Προβλήματα αν δεν τηρηθούν οι όροι

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας βρίσκονται στο στόχαστρο τοπικών κοινωνιών, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, λόγω φαινομένων μη σύννομης λειτουργίας επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με τη WWF, η υδατοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον, αν δεν εφαρμοστεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ανάμεσα στα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι ο ανταγωνισμός με τα φυσικά οικοσυστήματα, η ρύπανση, η εισβολή ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα λόγω διαφυγής, τα παράσιτα, οι ασθένειες, η επιδείνωση της υπεραλίευσης λόγω της χρήσης ψαριών για ιχθυοτροφή, η αλίευση ψαριών από απειλούμενους άγριους πληθυσμούς (όπως ο ερυθρός τόνος) για πάχυνση και η προσέλκυση θηρευτών (όπως φώκιες και καρχαρίες) γύρω από τους κλωβούς, οι οποίοι συχνά θανατώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή