«Φρένο» στη νοσηλεία τραυματιών από τη Λιβύη

«Φρένο» στη νοσηλεία τραυματιών από τη Λιβύη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας έχουν βάλει «φρένο» στην υποδοχή ασθενών από τη Λιβύη, λόγω μη εξοφλημένων ιατρικών υπηρεσιών, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά τα νοσοκομεία αναζητούν τρόπους ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες και να συνεχιστεί η ροή Λίβυων ασθενών προς τη χώρα, καθώς από τη νοσηλεία τους κατέγραψαν στο πρόσφατο παρελθόν αυξημένη πληρότητα και «χρυσά κέρδη».

Η διακοπή πληρωμών ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011, όταν το Εμιράτο του Κατάρ σταμάτησε να πληρώνει τα έξοδα της νοσηλείας τραυματιών και την ευθύνη ανέλαβε η ίδια η Λιβύη, η οποία όμως δεν εξοφλούσε κανονικά τις υποχρεώσεις της. Ετσι, τον περασμένο Φεβρουάριο ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η περίθαλψη των Λίβυων ασθενών.

Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που οδήγησε την Αθήνα σε αυτή την κίνηση. Ενας άλλος, εξίσου σοβαρός, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες -όταν σταμάτησαν ο αφίξεις «πραγματικών» τραυματιών- έφταναν στην Ελλάδα επισκέπτες που είτε ήταν ελαφρά τραυματισμένοι ή ήταν απολύτως υγιείς. Σκοπός τους; Οι… διακοπές. Κι αυτό, γιατί εκτός από την πλήρη κάλυψη των νοσηλίων και της διαμονής στη χώρα των ασθενών και των συνοδών τους (έως 4 – 5 συνοδοί ανά άτομο), δινόταν στους νοσηλευόμενους και ένα «χαρτζιλίκι» της τάξης των 500 -1.000 ευρώ για να ξοδευτεί κατά το δοκούν.

Στο διάστημα αυτό ωστόσο καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα ανάρμοστης συμπεριφοράς από πλευράς Λίβυων «ασθενών» (μικροκλοπές στα καταστήματα γύρω από τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία που διαμένουν, προβλήματα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, επιθετική συμπεριφορά κ. λπ.) προκαλώντας την αντίδραση τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των ίδιων των νοσοκομείων. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, σήμερα, αγνοούνται και αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως λαθρομετανάστες. Γι’ αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμορφώσει μια σειρά μέτρων ώστε να ανοίξουν ξανά, αλλά με ασφάλεια, οι πόρτες της Ελλάδας για τους Λίβυους ασθενείς, προσπάθεια που στηρίζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία που προσδοκούν στην αύξηση εσόδων νοσηλεύοντας ασθενείς από τη Λιβύη, το Κατάρ κ. λπ.

Τα κέρδη

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ρευστότητα των ιδιωτικών νοσοκομείων τροφοδοτείται κυρίως από τη νοσηλεία αλλοδαπών -στην πλειονότητα από τη Λιβύη- οι οποίοι αθροίζονται σε περισσότερα από 4.500 άτομα. Αν και μειωμένη κατά 10% -15% η πληρότητά τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι χωρίς τους ξένους ασθενείς η συνολική μείωση της πληρότητας θα έφτανε ακόμη και στο 30%. Οι συμφωνίες μέχρι πριν από έξι μήνες υπογράφονταν μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών ιδιωτικών κλινικών και των Αρχών της χώρας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Σύμφωνα με τα συμβόλαια αυτά, το κόστος νοσηλείας έχει διαμορφωθεί βάσει των τιμοκαταλόγων που έχουν οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες και συνεπώς το κόστος νοσηλείας είναι ακριβότερο από ότι ισχύει για τους Ελληνες ασθενείς. Αν και επισήμως δεν έχουν καταγραφεί τα έσοδά τους από τους Λιβύους, υπολογίζεται ότι ανά άτομο το ποσό κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Το ύψος του, πάντως, προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Λιβύη, η οποία φημολογείται πως θα απαιτήσει «κούρεμα» για την εξόφληση των χρεών της.

Κύριοι προορισμοί, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, με τη μερίδα του λέοντος να μοιράζονται το Ιατρικό και η Euromedica και να ακολουθούν το Μetropolitan, το Υγεία, ο όμιλος Βιοϊατρικής και το Κέντρο Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης». Ακολουθούν νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και των Χανίων. Εννοείται ότι εκτός των νοσοκομείων, ενδιαφέρον για τη φιλοξενία ασθενών από τη Λιβύη εκδηλώνουν και τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου διαμένουν οι συνοδοί για διάστημα από 10 ώς 20 ημέρες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή