ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η οικογένεια Ντασώ δεν χρειάζεται συστάσεις. Συνδεδεμένη με την ομώνυμη αεροναυπηγική βιομηχανία, τον γαλλικό εθνικό αερομεταφορέα Air France, την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών General Aeronautique Marcel Dassault αλλά και την εφημερίδα Φιγκαρό, της οποίας είναι ιδιοκτήτρια, απασχόλησε πολλές φορές τα ΜΜΕ. Πολλά έχουν γραφτεί για τα μέλη της οικογένειας, για τον αεροναυπηγικό κολοσσό ως βασικό προμηθευτή σε μαχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, για την ενεργή πολιτική δράση του προέδρου του ομίλου «Dassault Aviation» Σερζ Ντασώ και του γιου του Ολιβιέ, βουλευτή, και κυρίως για τη σχέση Σαρκοζί-Ντασώ.
Εκείνο που ενδεχομένως δεν απασχόλησε τον γαλλικό Τύπο είναι οι σαλονικιώτικες ρίζες τους. Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928 -κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, εκ των ιδρυτών της επιχειρηματικής οικογένειας- είναι ο 87χρονος σήμερα Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασώ, γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).
Τη γενέτειρα της γιαγιάς και προγιαγιάς τιμά φέτος η οικογένεια Ντασώ, που χρηματοδότησε την ανακαίνιση μιας αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας θα γίνουν στις 11 Ιουνίου, παρουσία του δισέγγονου της Νοεμί Αλλατίνη, Λοράν Ντασώ, γιου του Σερζ, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του γι’ αυτό τον σκοπό. Ο ίδιος θα αποκαλύψει και το νέο όνομα της αίθουσας εκθέσεων που φέρει και τα δύο επίθετα: «Αllatini-Dassault».
Η υποστήριξη της γαλλικής εταιρείας εις μνήμην των Αλλατίνη -οικογένεια που συνέβαλε να διαμορφωθεί η σύγχρονη Θεσσαλονίκη- συμπίπτει με την εκατονταετή επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης. Ακριβώς 100 χρόνια μετά την οριστική αναχώρηση της οικογένειας Αλλατίνη για τη Γαλλία, οι απόγονοι των Αλλατίνη επιστρέφουν στην πόλη όπου μεγαλούργησαν επί έναν αιώνα οι πρόγονοί τους, αφήνοντας εντυπωσιακά οικοδομήματα να θυμίζουν το κοσμοπολίτικο παρελθόν της.
Μια γερή γεύση από τα απομεινάρια της θα πάρει το ζεύγος Ντασώ κατά τη διήμερη παραμονή στη Θεσσαλονίκη όπου θα φθάσει με το ιδιωτικό τζετ. Η ατζέντα τους, πέρα από τα αποκαλυπτήρια της πλάκας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, περιλαμβάνει επίσκεψη στους Μύλους Αλλατίνη, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης όπου θα ενημερωθούν για την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνη και για τα αρχεία της στρατιωτικής γαλλικής παρουσίας 1916-18 στην πόλη, στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τον Γάλλο μεγιστάνα να συνεισφέρει στην οικονομική ζωή της πόλης.
Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας αρχές του 18ου αι. στη Θεσσαλονίκη, λιμάνι των Βαλκανίων και με ισχυρή κοινότητα Σεφαραδιτών Εβραίων, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια, μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο, στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Επί 100 χρόνια υπήρξαν από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της πόλης, καθώς πέρα από τους μύλους (εμπόριο δημητριακών και αλεύρων) και την κεραμοποιεία, ασχολήθηκαν με Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ζυθοποιίες, καπνεμπόριο, ορυχεία. Η απέλασή τους από την οθωμανική κυβέρνηση το 1911, λόγω της ιταλικής τους καταγωγής, τους ανάγκασε να εκποιήσουν την περιουσία τους.
Η βίλα Αλλατίνη -η εξοχική κατοικία της οικογένειας στην άλλοτε συνοικία των «Εξοχών» όπου έζησε η γιαγιά Νοέμι (1895-1907) – σήμερα στεγάζει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Το βιομηχανικό συγκρότημα του Μύλου στην Ανθέων (έργα του Βιταλιάνο Ποζέλι), η ομώνυμη κεραμοποιεία, η τράπεζα στην πλ. Χρηματιστηρίου, η πρώτη έπαυλη των Αλλατίνη στον Φραγκομαχαλά, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της παρουσίας Αλλατίνη, μοναδικά μνημεία της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Παρά τα σημάδια που άφησε πάνω τους ο χρόνος, κουβαλούν ακόμη την περιπέτεια, τον μύθο, τα μυστικά της οικογένειας. Είναι σίγουρο πως ο Λοράν Ντασώ θα το νιώσει.