Κύμα αιτήσεων για επαναπατρισμό

Κύμα αιτήσεων για επαναπατρισμό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων -6.000 έχουν γίνει από τις αρχές του 2012 συγκριτικά με 2.800 όλο το 2011- για εθελούσια επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών, καλείται να διαχειριστεί το ελληνικό γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με τον χρόνο να πιέζει. Στα τέλη Ιουνίου λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και κατά 25% από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έως τότε, «υπολογίζεται ότι θα έχουν επαναπατριστεί 3.000», σύμφωνα με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδρά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Καθυστερήσεις

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο «αντί για τον Νοέμβριο, με καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων», σύμφωνα με τον κ. Εσδρά, ο οποίος πρότεινε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά «μείωση -για δύο με τρία χρόνια- του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής σε τέτοια προγράμματα, ώστε να διευκολύνεται η υλοποίησή τους».

Παρούσα στη συνέντευξη, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μαρία Σταυροπούλου, εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία λόγω υποστελέχωσης. «Από τους συνολικά 262 υπαλλήλους που χρειάζονται για την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα, καθώς και για τα Περιφερειακά Γραφεία Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, σήμερα απασχολούνται 15», δήλωσε. Ενθαρρυντική κρίνεται, μάλλον, «η ανταπόκριση στην πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος από το υπουργείο, για την οποία είχαμε 45 αιτήσεις. Ομως, αν η υπηρεσία δεν στελεχωθεί πλήρως, η προσπάθεια Ασύλου θα ναυαγήσει», κατέληξε.

Βασικά σημεία του δημόσιου διαλόγου για το μεταναστευτικό και το άσυλο θα έπρεπε να αποτελούν, κατά τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, η «απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία, καθώς και η ενθάρρυνση των εθελοντικών επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους με μικρή οικονομική βοήθεια», όπως γίνεται βάσει του προαναφερθέντος προγράμματος του ΔΟΜ.

Ο κ. Τσαρμπόπουλος μίλησε για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η διαδικασία στη διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη: «Κάθε εβδομάδα γίνονται δεκτά περίπου 30 με 40 άτομα από τις εκατοντάδες που συνωστίζονται». Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας, το 2011 έγιναν 9.311 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες κατά 24,8% από Πακιστανούς, 12,% από Γεωργιανούς, 6,8% από Αφγανούς, 6,6% από Μπανγκλαντεσιανούς, 4,36% από Κινέζους. Τόνισε, ακόμη, ότι είναι «σημαντικό να αντιληφθούμε ότι μεταξύ όσων έχουν έρθει, υπάρχουν ομάδες με διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά: αιτούντες άσυλο που δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτημα, πρόσφυγες που δεν ζήτησαν άσυλο, θύματα βασανιστηρίων ή trafficking, ασυνόδευτα παιδιά, μετανάστες που εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων», ενώ εξήγησε ότι μαζικές απελάσεις δύσκολα γίνονται δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή