Τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και αν ένα ποτήρι Σαντορινιό Ασύρτικο εκτός από γεύση και καλή διάθεση μπορούσε να προσφέρει και καλή υγεία; Επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις και πειράματα και απέδειξαν ότι το κρασί, ή μάλλον τα οινοστάφυλα του νησιού, διαθέτουν θεραπευτικές ουσίες σε μεγάλη συγκέντρωση.

Ο καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, εξηγεί ότι τα κρασιά της Σαντορίνης διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλες λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών του νησιού. «Τα αμπέλια στη Σαντορίνη μεγαλώνουν σε συνθήκες στρες και τα φυτά, για να τα βγάλουν πέρα, παράγουν σε μεγάλες ποσότητες κάποιες ουσίες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο», εξηγεί.

Κάτι σαν τα αντισώματα που αναπτύσσει κάποιος όταν περάσει μια ασθένεια και τα οποία μετά του προσφέρουν αντοχή στον συγκεκριμένο ιό.

Μελέτες επιστημόνων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη στις 6 και 7 Ιουλίου με θέμα «Φυτογενετικός πλούτος και αγροτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου», αποδεικνύουν την ικανότητα των ουσιών αυτών να παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL καλής χοληστερόλης, που με τη σειρά της εμποδίζει τη στένωση των αρτηριών και προφυλάσσει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πλούσια ποικιλία

Οπως επισημαίνει ο κ. Χαρουτουνιάν, το Ασύρτικο, η βασική ποικιλία του οποίου καλλιεργείται στη Σαντορίνη, αν και λευκή είναι μια πολύ πλούσια ποικιλία κρασιού που περιέχει πολλά ευεργετικά στοιχεία. Σε εκχυλίσματα που έχουν φτιαχτεί από σταφύλια αυτής της ποικιλίας έχουν βρεθεί σε μεγάλη συγκέντρωση συστατικά που έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα περισσότερα όμως ωφέλιμα συστατικά σήμερα πετιούνται κυριολεκτικά, αφού βρίσκονται στα υπολείμματα που περισσεύουν της οινοποίησης των σταφυλιών. Ο καθηγητής εξηγεί ότι υπάρχει σχέδιο ώστε ώς το τέλος του χρόνου τα υπολείμματα αυτά να συγκεντρώνονται και να χρησιμοποιούνται είτε ως πρώτη ύλη για την παρασκευή καλλυντικών είτε για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι μελέτες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι πολύ σημαντικές γιατί αποδεικνύουν με στοιχεία ότι μερικά προϊόντα είναι μοναδικά.

«Αυτό για παράδειγμα συνέβη με τη φάβα Σαντορίνης που βρήκαμε ότι προέρχεται από το λαθούρι climenum, που είναι μοναδικό στον κόσμο. Καμία άλλη φάβα δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό. Ετσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΟΠ και ευτυχώς που το κάναμε, γιατί ανακαλύψαμε ότι έρχονταν Αυστραλοί και έκαναν μεταφυτεύσεις στην πατρίδα τους. Δεν αρκεί μόνο να λες ότι έχεις ένα μοναδικό προϊόν. Η φάβα Σαντορίνης λοιπόν αξίζει τα λεφτά της και το αποδείξαμε». Ολα αυτά στηρίζουν και την αγροτική παραγωγή του νησιού βέβαια, καθώς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αν τα προϊόντα που παράγονται δεν γίνουν γνωστά και δεν πουλιούνται και μάλιστα σε καλές τιμές.

Το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η βιοποικιλότητα των νησιών του Αιγαίου που είναι πλούσια και μοναδική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας είναι περισσότερα από της Γερμανίας, παρά την έκταση της δεύτερης. Το επαγγελματικό λύκειο Σαντορίνης έχει ετοιμάσει σχετική εργασία, ενώ το Δημοτικό της Οίας, ταινία μικρού μήκους για το μέλλον του αμπελώνα.

Ενας ακόμα από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι πώς μπορεί η μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται σε πολλές περιοχές της χώρας να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, δηλαδή τα προϊόντα αυτά να βρουν τον δρόμο τους προς την κατανάλωση.

Ο αμπελώνας

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής του Heliotopos που οργανώνει το συνέδριο, εξηγεί ότι κατά τη διάρκειά του θα συζητηθεί επίσης και το θέμα του παραδοσιακού αμπελώνα της Σαντορίνης, καθώς τελευταία διατυπώνονται πολλές απόψεις για το αν η Σαντορίνη πρέπει να επενδύσει στο να παράγει ένα μοναδικής ποιότητας κρασί ή θα πρέπει να διατηρήσει ακέραιο τον παραδοσιακό αμπελώνα με τις κουλούρες. Οπως επισημαίνει, χρειάζονται επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή