Απελπισία «24 καρατίων»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να μεταφέρει ένα πολυτελές αυτοκίνητο που επιχειρεί να βγει από την Ελλάδα με ευρωπαϊκό προορισμό; Ακόμα και η πιο ευφάνταστη απάντηση δύσκολα μπορεί να βρει όσα ανακάλυψαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σε τυχαίο έλεγχο: 135 κιλά χρυσού και ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ασημιού! «Επρόκειτο για αδήλωτη μεταφορά χρυσού και ασημιού, προερχόμενη από ενεχυροδανειστήρια, με προορισμό τη Γερμανία. Δυστυχώς σημαντικές ποσότητες χρυσού εξάγονται από τη χώρα και μάλιστα με «μαύρο” τρόπο, χωρίς να καταβληθούν οι φόροι που αντιστοιχούν», αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Νικόλαος Λέκκας, διευθυντής Προγραμματισμού και Συντονισμού Ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. «Σε πάρα πολλά ενεχυροδανειστήρια υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Δεν εκδίδουν παραστατικά για τα αντικείμενα, τα κοσμήματα ή τον χρυσό που παραλαμβάνουν, ούτε έχουν τα κατάλληλα φορολογικά βιβλία εσόδων – εξόδων» τονίζει ο κ. Λέκκας, ο οποίος δεν κρύβει ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα αποτελούν στόχο για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Σε εξόρμηση του σώματος στις αρχές του 2012 είχε βρεθεί ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις του είδους είναι φορολογικά ελεγκτέες, με μέσο όρο μάλιστα… δέκα φορολογικές παραβάσεις η κάθε μία!

Τα ενεχυροδανειστήρια και τα σημεία αγοράς χρυσού ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά, εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίση και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι γειτονιές γέμισαν βιντεοκλάμπ, τότε που ανέτειλε η εποχή του καναπέ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές του 21ου αιώνα τα τραπεζικά υποκαταστήματα συναγωνίζονταν τα ψιλικατζίδικα, η «φούσκα» των τραπεζών και του χρηματιστηρίου μεγάλωνε. Ο κόσμος έδινε χρήματα και έπαιρνε ελπίδα για το μέλλον. Σήμερα, το έντονο κίτρινο χρώμα, που έχουν τα ενεχυροδανειστήρια, «χρωματίζει» μια εποχή όπου οι πολίτες καταθέτουν μέρος της περιουσίας τους κυριολεκτικά για μερικές χούφτες ευρώ…

Πόσα είναι τα ανταλλακτήρια – ενεχυροδανειστήρια; Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας, μόνο στον νομό Αττικής τον Απρίλιο λειτουργούσαν νόμιμα 800 καταστήματα αυτού του τύπου. Τον ίδιο μήνα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ανέβαζαν τον αριθμό στις 4.500. Σήμερα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα, καθώς μετά την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος είναι εύκολο για κάποιον να ανοίξει μια τέτοια επιχείρηση. Ας σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν μόλις 265 αδειοδοτημένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η απογείωση των τιμών του χρυσού και των άλλων πολύτιμων μετάλλων, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η άγνοια πολλών πελατών για το πραγματικό αντίκρισμα όσων παραδίδουν, δημιουργούν σημαντικά περιθώρια κέρδους. Με σοβαρές όμως κοινωνικές επιπτώσεις, που κάνουν τον έλεγχο της πολιτείας εξαιρετικά αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή