Ο πόλεμος γύρω από το φάρμακο

Ο πόλεμος γύρω από το φάρμακο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων με θύματα εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) εξελίχθηκαν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, εδώ και ένα μήνα, να πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ πολλοί δανείστηκαν από συγγενείς και φίλους χρήματα για να αγοράσουν φάρμακα.

Η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου με πανελλαδική συμμετοχή φαρμακοποιών, περιορίστηκε τελικώς στην Αθήνα, αφού σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι Σύλλογοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις μόλις ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε τα χρέη του Μαρτίου και κατέβαλε το ήμισυ των δαπανών Απριλίου – μάλιστα δέκα ημέρες πριν από τη συμβατική του υποχρέωση. Αλλά και στην Αθήνα, δημιουργήθηκε «ρήγμα» στο σώμα των φαρμακοποιών. Αυτό φάνηκε και στην επεισοδιακή γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, όπου χρειάστηκε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας -τα ξημερώματα προς Πέμπτη- προκειμένου να υπερψηφιστεί οριακά (491 ψήφοι υπέρ και 478 κατά) η συνέχιση των κινητοποιήσεων έως το τέλος Ιουνίου. Και αυτό λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, και με δεδομένο ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα από τα πρώτα προβλήματα που καλείται να επιλύσει είναι το «μέτωπο των φαρμάκων».

Συλλογή υπογραφών

Το ρήγμα μεταξύ των φαρμακοποιών της Αθήνας φάνηκε να διευρύνεται από την επόμενη ημέρα της συνέλευσης: όσοι δεν συμφωνούσαν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών από μέλη του Συλλόγου προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα γενική συνέλευση. Επίσης, αρκετοί φαρμακοποιοί απευθύνθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας ουσιαστικά ατομικές συμβάσεις. Σημειώνεται ότι και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κατά καιρούς αφήσει να εννοηθεί ότι επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο. Οι πλέον δυσαρεστημένοι από την απόφαση είναι όσοι διατηρούν φαρμακεία σε περιοχές κοντά στον Πειραιά, όπου οι κινητοποιήσεις έχουν σταματήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό, διότι οι ασφαλισμένοι αυτών των περιοχών για να πάρουν με πίστωση τα φάρμακά τους δημιουργούν μεγάλες ουρές στα φαρμακεία του Πειραιά.

Από την πλευρά όσων επέλεξαν σκληρή στάση, κύριος εκφραστής των οποίων είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, το επιχείρημα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ότι οι φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι για τα «παλαιά» χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό είχε αποσυρθεί από τα απεργιακά αιτήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με δεδομένο ότι μόνο η νέα κυβέρνηση -και όχι μία υπηρεσιακή- θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα (νομοθετική ρύθμιση για συμψηφισμό ή για τακτοποίηση των χρεών). Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους φαρμακοποιούς: o κίνδυνος να σφραγιστούν επιταγές που έχουν κόψει οι φαρμακοποιοί προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα είναι καθημερινός, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 φαρμακεία βρίσκονται ήδη στον «Τειρεσία». Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σκληρύνει την πολιτική τους απέναντι στα φαρμακεία και δίνουν σκευάσματα με αντικαταβολή, ενώ έχει συρρικνωθεί και η πίστωση χρόνου από τις φαρμακαποθήκες προς τους φαρμακοποιούς.

Επιπλέον, ο κ. Λουράντος έχει δηλώσει στην «Κ» επιφυλακτικός ως προς την υλοποίηση της υπόσχεσης του ΕΟΠΥΥ για εξόφληση του Απριλίου εντός των ημερών. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γερ. Βουδούρης, ήδη το 50% των οφειλών Απριλίου καταβλήθηκε 10 ημέρες πριν από τη συμβατική υποχρέωση του Οργανισμού και επεσήμανε ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μοναδικοί πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που έχουν αποζημιωθεί -έστω και μερικώς- για τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή