ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκαταρκτική για τα δάνεια των κομμάτων

Στελέχη και αρμόδιοι υπάλληλοι τραπεζών βρίσκονται στο «στόχαστρο» των οικονομικών εισαγγελέων που ερευνούν τις δανειοδοτήσεις -υπό αδιευκρίνιστους όρους- των πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2001-2011.

Η προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα κόμματα λάμβαναν δάνεια από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεκίνησαν την αποστολή κλήσεων προς υπόπτους τέλεσης αδικημάτων, ο αριθμός των οποίων πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 150 άτομα.

Τον κύκλο των ανωμοτί εξηγήσεων ανοίγουν τα μέλη της επιτροπής εισηγήσεων για τη χορήγηση και την έγκριση δανείων της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι έως την ερχόμενη Τρίτη καλούνται να υποβάλουν τα υπομνήματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος κύκλος των κληθέντων προς ανωμοτί εξηγήσεις αριθμεί πάνω από 50 άτομα. Ανάλογες κλήσεις για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται να λάβουν και μέλη αντίστοιχων επιτροπών της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Marfin και της Πειραιώς.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής έρευνας είναι να εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας, καθώς και εάν τα δάνεια που λάμβαναν τα πολιτικά κόμματα ήταν επισφαλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, εγγύηση για τη δανειοδότηση των κομμάτων ήταν οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι αμφίβολες.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει επί του παρόντος οι οικονομικοί εισαγγελείς καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των δανείων δόθηκε στα κόμματα εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, το 2010 και το 2011, ενώ την επίμαχη διετία η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να έχουν λάβει δάνεια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί η ανωμοτί εξέταση των αρμόδιων προσώπων από πλευράς των τραπεζών, θα αποσταλούν αντίστοιχες κλήσεις και προς την πλευρά των πολιτικών κομμάτων. Το θέμα των δανειοδοτήσεων των κομμάτων είχε αναδείξει ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. κ. Λ. Αυγενάκης, που κατέθεσε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες συνολικά 244,2 εκατ. ευρώ.