Πριν από τις εκλογές του 2009 περίμενε τις δικαστικές έρευνες

Πριν από τις εκλογές του 2009 περίμενε τις δικαστικές έρευνες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος ετοιμαζόταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» των δικαστικών ερευνών για τις συνθήκες απόκτησης της περιουσίας του. Σύμφωνα με σημειώσεις του ημερολογίου του, που επεξεργάζεται η εισαγγελία και έχει υπόψη της η «Κ», 20 ημέρες πριν από τις εκλογές του 2009, ο κ. Τσοχατζόπουλος συνέταξε -σε περισσότερα του ενός, όπως συνήθιζε, αντίγραφα- μία καταγραφή συνομιλίας του με τον «φίλο Γιάννη» για να ανταποκριθεί επιτέλους στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει το 1999, παραπέμποντας σε μία εμπορική, προφανώς, σχέση των δύο ανδρών από την εποχή που ο κ. Τσοχατζόπουλος προΐστατο του ΥΕΘΑ.

Σαν χειρονομία καλής θέλησης ζητούσε την άμεση εκταμίευση 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλείτο για τη στήριξη των επιχειρημάτων του, φίλο σε γνωστό μεγάλο όμιλο, που προφανώς τον είχε διευκολύνει, χωρίς να έχει σχέση με τον χώρο της Αμυνας και που φαίνεται ότι είχε λαμβάνειν.

Σε άλλο σημείο των ιδιόχειρων σημειώσεών του, ο κ. Τσοχατζόπουλος γράφει για ένα ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ο Ι. Σ., για λογαριασμό του κ. Τσοχατζόπουλου ως υπουργού Ανάπτυξης. Ο Ι. Σ. είχε αναλάβει απέναντι στον εκπρόσωπο γνωστού ομίλου επιχειρήσεων την «ασφαλή διακίνηση» του ποσού προς τον κ. Τσοχατζόπουλο, ωστόσο ο τελευταίος γράφει ότι ουδέποτε έλαβε. Ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να ζητεί να δοθούν αρχικά 2 εκατομμύρια ευρώ (τμηματικά) ώς τις 30 Οκτωβρίου 2009 και ταυτόχρονα να γίνουν κινήσεις προς Β. Β. και «Δικαιοσύνη». Το ποσό αυτό ταυτίζεται με εκείνο που αναφέρει ο κ Τσοχατζόπουλος στην καταγραφή της συνομιλίας του με τον «φίλο Γιάννη» στις 17 Οκτωβρίου 2009. Λίγο πριν, οι Ελβετοί δικηγόροι του είχαν διαμηνύσει ότι η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει αποστείλει στην Ελλάδα τα έγγραφα για την κίνηση των λογαριασμών Tor M1 – ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2009.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος από τις ίδιες σημειώσεις φαίνεται να ανησυχεί ότι θα μπορούσε να «χάσει το σπίτι του» και τότε απειλεί ότι θα έκανε καταγγελία στον «Γ. Γ. να επέμβει». Από τις σημειώσεις δεν είναι εμφανές αν αυτές οι δυνατότητες παρέμβασης που επικαλείται ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν πραγματικές ή αποκύημα της φαντασίας του με βάση την πραγματική πολιτική δύναμη που κάποτε διέθετε.

Για παράδειγμα, αναγράφονται στην ίδια σελίδα των σημειώσεών του ότι πιστεύει πως μπορεί να επιστρατεύσει τον Οσκαρ Λαφοντέν και τη γερμανική αριστερά (Linke), αλλά και τον Ελληνολιβανέζο επιχειρηματία G. H. που πιστεύει ότι μπορεί σε δύο μήνες μέσω τράπεζας στην Τρίπολη της Λιβύης να μεταφέρει για λογαριασμό του 900.000 (το νόμισμα δεν διευκρινίζεται).

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλείται την παρέμβαση κάποιου Β. Β. που θεωρεί ότι θα μπορούσε να παρέμβει στον κ. Χ. Π. με στόχο μεταξύ των άλλων «να μην αναλάβει δημόσια θέση ο Ζορμπάς»…

Για τις διαπραγματεύσεις του με τον Ι. Σ. που προφανώς διαχειριζόταν ένα μέρος των χρημάτων «του», ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται ότι είχε ζητήσει και επαγγελματική συμβουλή τους βασικούς άξονες της οποίας είχε αποτυπώσει σε ένα «σχέδιο δράσης» που προέβλεπε ότι:

– «Ο χρόνος που παρήλθε από τη συγκέντρωση, τη φύλαξη και τη »λήξη» όλων των »διαδικαστικών» ζητημάτων (σ.σ.: βρισκόμαστε στο 2004, χρόνος κατά τον οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος έπαψε να είναι υπουργός) είναι υπερεπαρκής, τώρα, χθες αρχίζει η διαδικασία επιστροφής». Τα κεφάλαια στο ίδιο σημείωμα αποκαλούνται αλλού «μάρμαρα», αλλού «χαρτιά» και αλλού «βιβλία».

– Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχεται τη συμβουλή ότι «οι ισχυροί που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί σου (σ.σ.: με τον Ακη Τσοχατζόπουλο) δεν έχουν διάθεση να περιμένουν ούτε να εμπαίζονται».

Ενδεικτική της πλήρους σύγχυσης του κ. Τσοχατζόπουλου για το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται είναι και η κατακλείδα στις σημειώσεις λίγο πριν από τις εκλογές του 2009. «Με αξιοπρέπεια και τιμή, στον αγώνα που με σημαντική επιτυχία από κοινού για πολλά χρόνια δώσαμε, για την πατρίδα, το κόμμα μας, καθώς και το δημόσιο συμφέρον του λαού μας» καταλήγει…

Πληρωμές δικηγόρων από την Ελβετία

Η οικογένεια Τσοχατζόπουλου χρησιμοποίησε τις ελβετικές τράπεζες στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 2011 για να πληρώσει και το δικηγορικό γραφείο του Αμβούργου, όταν προσέφυγε κατά του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο είχε πρώτο αναφερθεί στον «κύκλο προσευχής». Μία εβδομάδα αργότερα η σύζυγος του πρώην υπουργού ζητεί να κλείσει ο λογαριασμός στην UBS και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, στο όνομα του υπουργού. Και στην Deutsche Bank, στο Σμαραγκντέντορφ του Βερολίνου, φαίνεται να διατηρεί λογαριασμούς η κ. Βασιλική Σταμάτη από τους οποίους τον Σεπτέμβριο του 2011 πληρώνεται καθυστερημένα ένα δικηγορικό γραφείο του Αμβούργου το οποίο έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του κ Τσοχατζόπουλου. Ενας τρίτος λογαριασμός έμελλε να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς οι Ελβετοί συνήγοροί του επιχείρησαν να μη διαρρεύσουν τρεις τουλάχιστον κινήσεις του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Siemens. Η εισαγγελία συνδέει την υπόθεση με εκείνη του πρώην CEO της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκου. Λίγους μήνες πριν, η εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια είχε συνδέσει τον λογαριασμό αυτό με τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή