Στο μουσείο με ξεναγό το smartphone

Στο μουσείο με ξεναγό το smartphone

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε έναν ξεναγό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Εναν ξεναγό που να λαμβάνει υπόψη την ηλικία σας, τα πράγματα που σας αρέσουν, το «βιογραφικό» σας, που να απαντά σε κάθε σας απορία και να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος, στις διαταγές σας. Ο λόγος φυσικά για το Touring Machine, την πρωτοποριακή εφαρμογή για smartphones που ανέπτυξαν δύο φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και κερδίζει τις εντυπώσεις εντός, αλλά και εκτός των τειχών.

Πρόκειται για τους Γιώργο Καρακατσιώτη και Βάγγο Πτερνέα, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε μια από τις οκτώ κατηγορίες του Imagine Cup, του μεγαλύτερου φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας στον κόσμο, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Microsoft, ενώ αναδείχθηκαν πρώτοι και στην «1η Εφαρμογιάδα», τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό για developers που εισήγαγε φέτος το appgaraz. Η εφαρμογή Touring Machine, όνομα που σημαίνει μεν «ξενάγηση» αλλά αποτίει και φόρο τιμής στον Βρετανό μαθηματικό και «πατέρα» της επιστήμης των υπολογιστών, Αλαν Τούρινγκ, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους αντλώντας πληροφορίες από το Ιντερνετ. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Βάγγος Πτερνέας, η εφαρμογή λαμβάνοντας υπόψη κάποια χαρακτηριστικά του χρήστη, όπως την ηλικία, τη γλώσσα, τα ενδιαφέροντά του, αλλά και τη μέχρι εκείνη τη στιγμή ξενάγηση, αντλεί από τη βάση δεδομένων και μεταδίδει τις κατάλληλες πληροφορίες. «Αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών σε μια ξενάγηση, ενώ τα κείμενα είναι ξεχωριστά για κάθε επισκέπτη. Σου μιλάει για τα εκθέματα που βλέπεις, ενώ κάνει συγκρίσεις ή απαντά σε ερωτήσεις σαν ένας κανονικός ξεναγός». Το Touring Machine επίσης σε βοηθά να βρεις σημεία ενδιαφέροντος δίπλα σου όπου και να είσαι μέσω του σήματος GPS, αλλά και να σχεδιάσεις διαδρομές.

Η εφαρμογή βασίζεται στη μηχανή παραγωγής φυσικής γλώσσας NaturalOWL που έχει αναπτυχθεί από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου (υπό τον καθηγητή Ιωνα Ανδρουτσόπουλο). Και πριν ακόμα «βγει» στην αγορά έχει χαράξει λαμπρή πορεία. Το 2010 αναδείχθηκε πρώτη στον εθνικό διαγωνισμό του Imagine Cup (τομέας σχεδίασης λογισμικού), ενώ το 2011 βγήκε πρώτη στον εθνικό διαγωνισμό Νεανικής Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Best Practice Forum. Η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε τον Ιούλιο του 2011 όταν κέρδισε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο τελικό της κατηγορίας Διαλειτουργικότητα του Imagine Cup στη Νέα Υόρκη, ενώ πριν από λίγες ημέρες η ομάδα κέρδισε… τυχαία και την 1η Εφαρμογιάδα. «Η αλήθεια είναι ότι μάθαμε για τον διαγωνισμό τρεις ώρες πριν ξεκινήσει», λέει ο Πτερνέας. «Δηλώσαμε συμμετοχή, αλλά μας είπαν ότι είμαστε φυσικά εκπρόθεσμοι. Εμείς παρ’ όλα αυτά πήγαμε στην εκδήλωση και καταφέραμε να διαγωνιστούμε επειδή μια άλλη συμμετοχή τελευταία στιγμή αποσύρθηκε!» Οι 10 διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους λίγα λεπτά για να παρουσιάσουν την εφαρμογή τους, την οποία στη συνέχεια «έκρινε» κοινό 55 χρηστών και επενδυτών. Τελικά, πρώτη ήρθε η Touring Machine, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η εφαρμογή Parking Defenders για τον εντοπισμό κενών θέσεων πάρκινγκ μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τρίτη ήρθε η εφαρμογή Pajap που επιτρέπει τη γρήγορη μετατροπή ενός web site σε android εφαρμογή. «Από developers πάμε καλά» λέει ο ίδιος. «Υπάρχουν πολλά ταλέντα και γίνεται καλή δουλειά». Οσο για τα σχέδιά τους, τώρα που τέλειωσαν με τις υποχρεώσεις του πανεπιστημίου, πολλά… «Αλλά δεν αποκαλύπτουμε τίποτα ακόμη», προσθέτει με νόημα.

Εικονική περιήγηση στη Λακωνία κάνοντας «κλικ»

Την εφαρμογή «Κλικ Λακωνία» για τα «έξυπνα» κινητά ετοιμάζεται να λανσάρει η Ενωση Ξενοδόχων Λακωνίας. Η εφαρμογή θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τα αξιοθέατα, και τις τουριστικές επιχειρήσεις και θα δίνει πλήθος πληροφοριών οπτικών και ηχητικών για την περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει τους επισκέπτες. Το «Κλικ Λακωνία» αναμένεται να είναι «στον αέρα» του Διαδικτύου μέχρι τις 15 Αυγούστου και για κινητά iPhone και για κινητά που λειτουργούν με λογισμικό Android. Η αρχή έγινε λίγες εβδομάδες νωρίτερα με την κυκλοφορία της αντίστοιχης εφαρμογής που αφορά την Αργολίδα. Μάλιστα, η επιτυχία της εντυπωσίασε τους εμπνευστές της προσπάθειας, καθώς μέσα σε 15 ημέρες περίπου 600 την «κατέβασαν» στα κινητά τους τηλέφωνα, από τους οποίους οι 400 ήταν ξένοι. «Κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί εικονικά ακούγοντας την ξενάγηση για τις συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε στην «Κ» ο Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή