«Πράσινο» φως για τον ΧΥΤΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στη δαιδαλώδη διαδικασία της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Νέα επιστημονικά δεδομένα δίνουν τελικά το «πράσινο» φως για την ολοκλήρωση του έργου ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) στην τοποθεσία «Μαύρο Βουνό» στο Γραμματικό Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η τοπική κοινωνία είχε αντιταχθεί σθεναρά το καλοκαίρι του 2009 στην κατασκευή του έργου, που ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μιας κοίλης επιφάνειας που θα υποδέχεται τα υπολείμματα των απορριμμάτων μετά την επεξεργασία. Οι πολίτες επικαλούνταν περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής από τη μελλοντική λειτουργία του ΟΕΔΑ και είχαν κινηθεί νομικά. Η εν λόγω έκθεση, που υπογράφουν οι τρεις καθηγητές του ΕΜΠ, Αν. Στάμου, Δημ. Κουτσογιάννης και Νικ. Μαμάσης, καταλήγει ότι η επιλεγείσα θέση κρίνεται κατάλληλη από υδρολογικής-υδραυλικής πλευράς. «Το έργο ΟΕΔΑ δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του υδροφορικού δικτύου, π.χ. παρεμποδίζοντας τη φυσική ροή των ανάντη ομβρίων νερών» επισημαίνει η μελέτη, που έγινε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής. Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες, οι εργασίες κατασκευής του έργου δεν έχουν αλλοιώσει το υδρολογικό καθεστώς της περιοχής. Ακόμα, επισημαίνεται ότι «οι μονάδες του έργου δεν εμποδίζουν τη ροή των ομβρίων υδάτων στο υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής διερεύνησης». Ως εκ τούτου, οι ειδικοί αποφαίνονται ότι «το σύστημα απορροής των υδάτων σχεδιάστηκε με εύλογες παραδοχές».

Το εν λόγω πόρισμα ανατρέπει πλήρως την προηγούμενη έκθεση, που είχαν εκπονήσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκείνη με τη σειρά της είχε ακυρώσει την προηγηθείσα του έργου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν αποφανθεί για την ακαταλληλότητα του έργου, το οποίο κατά τη γνώμη τους είχε αδειοδοτηθεί με «συνοπτικές διαδικασίες», μέσα σε τρεις δηλαδή μήνες. Εκαναν λόγο για ύπαρξη έξι ρεμάτων και κίνδυνο κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «το κυρίως ρέμα που καταλήγει τελικά στον Ευβοϊκό Κόλπο δεν βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια του ΧΥΤΑ (όπως αναφέρει η ΜΠΕ), αλλά εντός των ορίων κατασκευής του έργου». Το πόρισμα των επιθεωρητών είχε ως συνέπεια την αναστολή της πορείας του έργου, που επέφερε την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Αντίθετα, η τωρινή μελέτη υπογραμμίζει ότι δεν εντοπίζονται ρέματα στην περιοχή, αλλά μικρές εποχικές ροές που δεν επηρεάζουν την απορροή των ομβρίων υδάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής κ. Κουτσογιάννης, ο κίνδυνος εν προκειμένω ελλοχεύει, αν το έργο παραμείνει ανολοκλήρωτο, καθώς μπορεί να καταρρεύσει συν τω χρόνω.

Παράλληλα, την Τρίτη απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ για παύση των έργων στο «Μαύρο Βουνό». Με ενδιαφέρον αναμένεται, λοιπόν, το επόμενο βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή