25 κέντρα υποδοχής μεταναστών σε δώδεκα μήνες

25 κέντρα υποδοχής μεταναστών σε δώδεκα μήνες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν το α΄ εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό προκύπτει από νεότερα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Για το θέμα, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε χθες συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες με την επίτροπο αρμόδια σε θέματα Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια, ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο, αναφερόμενος στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση.

Αποθαρρυντικά δεδομένα

Τα δεδομένα πάντως μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου συνελήφθησαν 44.602 παράνομοι μετανάστες αντί 38.061 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, όπου συνελήφθη το 47% (!) των παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι αστυνομικές υπηρεσίες του Εβρου εντόπισαν 20.841 αλλοδαπούς αντί 16.196 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μεταβολή ισοδυναμεί με αύξηση 28%.

Πηγές του αρχηγείου αποδίδουν την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων, όχι μόνο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και στην ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα. Διαφορετική εικόνα μεταδίδουν οι ίδιοι οι συνοριοφύλακες του Εβρου. Μιλούν ευθέως για συνεχιζόμενη αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και επισημαίνουν την ανάγκη περιορισμού της δράσης των λαθροδιακινητών. Ωστόσο, οι επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα αυτό αποδεικνύονται φτωχότερες σε σχέση με πέρυσι. Παρά την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που το α΄ εξάμηνο του 2012 μπήκαν παράνομα στη χώρα, οι συλλήψεις διακινητών περιορίστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Αντί 385 το α΄ εξάμηνο του 2011, μειώθηκαν σε 378 το αντίστοιχο διάστημα φέτος. Ενας ακόμα «δείκτης» του προβλήματος είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου συνελήφθησαν, για παράδειγμα, 9.747 Αφγανοί και το ίδιο διάστημα απελάθηκαν 634. Αντίστοιχα, συνελήφθησαν 4.922 υπήκοοι Μπανγκλαντές και απελάθηκαν 538…

Στη συνάντησή του χθες στις Βρυξέλλες με τους Ελληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε τη λειτουργία 25 κέντρων πρώτης υποδοχής ανά την επικράτεια μέσα στους επόμενους 12 μήνες συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αποβολής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν σε αυτή τη φάση» και διευκρίνισε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε το απίθανο ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα οιοσδήποτε έχει κακές προθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή