Κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ στην Αθήνα

Κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ στην Αθήνα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας χρηματοδοτούμενο απευθείας από κοινοτικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ εξήγγειλε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καμίνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια απολογισμού δράσης του 18μηνου της θητείας του. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, μετά το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέσω του «Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Εργων», όπως ονομάζεται πλέον η αναβαθμισμένη αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η στήριξη της Αθήνας θα κινηθεί σε πέντε άξονες: ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναζωογόνηση του αστικού ιστού, διαχείριση της κοινωνικής κρίσης και διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του ίδιου του προγράμματος. «Ηδη εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο δήμαρχος. Αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ ενώ στόχος του δήμου είναι η εφαρμογή 10ετούς προγράμματος με χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1,5 δισ. ευρώ. Μέσω ΕΣΠΑ -αν προκύψει ανάγκη- ενδέχεται να καλυφθούν και κάποιες από τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, που σήμερα φιλοξενούν περισσότερα από 5.500 παιδάκια. Αναφερόμενος στα προγράμματα που ετοιμάζονται συνολικά για την αναβάθμιση της πόλης, ο κ. Καμίνης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα τα δείτε και θα τρίβετε τα μάτια σας».

Σκληρή γλώσσα

Μιλώντας με σκληρά λόγια κατά της αντιπολίτευσης του δήμου και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο κ. Καμίνης σχολίασε ότι οι παιδικοί σταθμοί και άλλες υπηρεσίες που υπάγονται στον δήμο λειτουργούν χωρίς άδεια από την πολεοδομία. «Δεν βγάζανε άδεια λειτουργίας για βασικούς οργανισμούς του δήμου», ανέφερε προσθέτοντας: «Τι πιστεύανε; Οτι εφ’ όρου ζωής θα ήταν στην εξουσία και θα μπορούν να λειτουργούν σαν κοτζαμπάσηδες;». Με αιχμή το οικονομικό, ο ίδιος έφερε παραδείγματα εξοικονόμησης χρημάτων έναντι της προηγούμενης διοίκησης. Ο δήμος διαχειρίστηκε μόνος την ιστοσελίδα του χωρίς κόστος, ενώ η προηγούμενη κόστισε πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Το κόστος των χριστουγεννιάτικων δράσεων ήταν 10% του προηγούμενου προϋπολογισμού, οι διευθύνσεις του δήμου μειώθηκαν από 36 σε 22. Παράλληλα, όπως τόνισε, ενώ οι δαπάνες έχουν περικοπεί κατά 30%, τα παλαιά χρέη προς τους προμηθευτές έχουν εξοφληθεί κατά 40% και οι παροχές στον κοινωνικό τομέα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Ο δήμαρχος στράφηκε και κατά της κεντρικής εξουσίας, ακόμα και κατά πολιτικών κόμματων που τον υποστήριξαν στις εκλογές, λέγοντας ότι έχει «κομματική αχρωματοψία» και φέροντας ως παράδειγμα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αφισορρύπανση στα κόμματα προεκλογικά. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απροθυμία της κεντρικής εξουσίας να προχωρήσει σε «έργα» φοβούμενη το πολιτικό κόστος, όπως στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις και τη λειτουργία των οίκων ανοχής.

«Στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε ο δήμαρχος την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας ώστε -ανάλογα την περιοχή- κάποιες χρήσεις γης να θεωρούνται κορεσμένες. Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την πόλη, με το οποίο καλείται να αναμετρηθεί και ο δήμος, είναι τα ναρκωτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται η λειτουργία των κέντρων προένταξης σε συνεργασία με οργανώσεις και ΜΚΟ. Μέχρι τέλους του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενός συστηματοποιημένου οργανισμού υποστηριζόμενου από τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα διαχειρίζεται τη ροή ειδών πρώτης ανάγκης από εκείνους που προσφέρουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή