Τρία νέα κρούσματα ιού του Δ. Νείλου

Τρία νέα κρούσματα ιού του Δ. Νείλου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοποίηση των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Αττική αλλά και των ενεργειών ενημέρωσης των πολιτών για τους τρόπους προστασίας από τα κουνούπια συμφώνησαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων καθώς και της Περιφέρειας Αττικής και Δήμων, με αφορμή την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε κατοίκους της Αθήνας. Χθες καταγράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές τρία νέα κρούσματα του ιού που αφορούν κατοίκους των περιοχών Νέο Φάληρο, Ελληνικό και Πειραιά που ανέπτυξαν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία Ασκληπιείο Βούλας και Τζάνειο.

Σε ευρεία σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, των αρμόδιων υπουργείων και των ΟΤΑ για τις επόμενες τουλάχιστον έξι εβδομάδες, αποφασίστηκαν τρεις κύριοι τρόποι δράσης. Οι Περιφέρειες θα προχωρήσουν με εντατικό ρυθμό τους ψεκασμούς περιοχών που αποτελούν τόπους συγκέντρωσης μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών (ρέματα, εκβολές ποταμών, άλση κ.ά.). Οι δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν ενέργειες πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως π.χ. απομάκρυνση στάσιμων υδάτων σε χώρους ευθύνης τους. Τέλος, έμφαση θα δοθεί και στην ενημέρωση των πολιτών για τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα, σήτες, κουνουπιέρες και απομάκρυνση λιμναζόντων νερών από αυλές και μπαλκόνια), με εκστρατείες που αναλαμβάνουν οι δήμοι σε συνεργασία με υπηρεσίες υγείας της Αττικής.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τις αιμοδοσίες και με δεδομένο τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να σταματούν για κάποιο διάστημα οι αιμοδοσίες σε περιοχές που εμφανίζονται κρούσματα της λοίμωξης. Μεταξύ των εισηγήσεων προς την ηγεσία του υπουργείου είναι -αντί της διακοπής της αιμοδοσίας στην Αθήνα- να γίνεται μοριακός έλεγχος του αίματος και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή