Νέα κατηγορητήρια για τη Siemens

Νέα κατηγορητήρια για τη Siemens

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κατηγορητήρια εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της μητρικής Siemens ετοιμάζουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ποινικών ευθυνών και σε εκείνους που έδιναν τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η ανάκριση, που αισίως συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά πλέον τις ποινικές ευθύνες και των Γερμανών, στελεχών της μητρικής εταιρείας, που οι ίδιοι είτε έχουν παραδεχθεί την εμπλοκή τους στις πολιτικές πληρωμές κρατικών αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων στη χώρα μας είτε μετείχαν στη διοίκηση της εταιρείας όταν αποφασίστηκαν οι παράνομες πληρωμές.

Τα νέα κατηγορητήρια, τα οποία αναμένεται να αποσταλούν στις γερμανικές δικαστικές αρχές μεταφρασμένα, στην αρχή του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο, θα αφορούν τουλάχιστον δέκα Γερμανούς, υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα 16 της εταιρείας, που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες.

Μεταξύ εκείνων που θα κληθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι άλλωστε έχουν δικαστεί και καταδικαστεί για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο και από τις γερμανικές δικαστικές αρχές.

Επισήμως δεν έχουν ενημερωθεί

Το αν οι Γερμανοί εμπλεκόμενοι πρόκειται να προσέλθουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν είναι ακόμα γνωστό, αφού άλλωστε επισήμως δεν έχουν ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος τους, καθώς ήδη στη Γερμανία διαφεύγουν τόσο ο άλλοτε πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Siemens Μιχ. Χριστοφοράκος όσο και ο άλλοτε πρόεδρος της Siemens Ελλάς Φόλκερ Γιουνγκ. Πάντως, τα νέα κατηγορητήρια που τώρα συντάσσονται από τους Ελληνες ανακριτές αφορούν μόνον τις μίζες που δόθηκαν για τις συμβάσεις του ΟΤΕ -πρόκειται για τις προγραμματικές συμφωνίες 8002- και όχι άλλες πτυχές του σκανδάλου που αφορούν τις συμβάσεις για τα έργα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ή την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τους πυραύλους Patriot, για τα οποία η ανάκριση ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε σημείο απόδοσης συγκεκριμένων κατηγοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή