ΑΠΟΨΗ : Επίδαυρος: «Κλειστόν» λόγω…

ΑΠΟΨΗ : Επίδαυρος: «Κλειστόν» λόγω…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκεφτείτε ότι εδώ και καιρό κάνετε οικονομίες, μαζεύετε χρήματα, κόβετε τα περιττά έξοδα με κάθε τρόπο για να εκπληρώσετε κάποια στιγμή το μεγάλο σας όνειρο, να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Εχετε ακούσει πολλά για την αρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού, τις αρχαίες τραγωδίες που ακόμα παίζονται στον ίδιο χώρο που τις απολάμβαναν και οι αρχαίοι Ελληνες, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. «Ενα πετραδάκι να πέσει στην ορχήστρα ακούγεται σε όλο το θέατρο» διαβάζετε στον οδηγό.

Αποφασίζετε να κλέψετε λίγο χρόνο από τα μπάνια σας στα ελληνικά νησιά για να ζήσετε την εμπειρία. Φτάνετε λοιπόν στην Επίδαυρο, ημέρες καύσωνα και λίγο πριν αρχίσει η παράσταση που με ανυπομονησία περιμένετε, θέλετε να πιείτε έναν καφέ, να τσιμπήσετε κάτι ή έστω να δροσιστείτε με λίγο νερό. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό γιατί το μαγαζί που κανονικά λειτουργούσε στον χώρο έξω από το θέατρο είναι κλειστό. Ακόμα χειρότερα, αν και μετά το πολύωρο ταξίδι έχετε ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα θα πρέπει να βρείτε κάποια άλλη λύση, γιατί απλούστατα ο συγκεκριμένος χώρος απλώς δεν λειτουργεί.

Αν όλα αυτά σας είχαν συμβεί σε μια ξένη χώρα ασφαλώς δεν θα μπαίνατε στον κόπο να σκεφτείτε την αιτία. Απλώς θα αισθανόσασταν οργή για την αδιαφορία και την απαξίωση με την οποία σας αντιμετώπισαν. Και επιστρέφοντας στην πατρίδα σας θα διηγιόσασταν σε όλους τους φίλους σας τη δυσάρεστη εμπειρία. Την προηγούμενη πρωτόγνωρη κατάσταση έζησαν οι επισκέπτες της Επιδαύρου, Ελληνες και ξένοι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» (φύλλο Τρίτης 10 Ιουλίου) το ΧΕΝΙΑ ήταν κλειστό μαζί και οι τουαλέτες. Ο λόγος; Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί στις αρχές του χρόνου είχε βγει άκυρος και ο επιχειρηματίας που κέρδισε τον δεύτερο δεν έχει εμφανιστεί για να υπογράψει τη σύμβαση. Πόσες φορές έχετε ακούσει την ίδια δικαιολογία; Για τα φανάρια στο κέντρο της πόλης που δεν δούλευαν για εβδομάδες, για τα σχολικά βιβλία που δεν τυπώθηκαν εγκαίρως κ.λπ. Σχεδόν νομοτελειακά ποτέ κάτι δεν είναι έτοιμο στην ώρα του, ποτέ κάτι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, όταν πρέπει. Και πάντα, σαν να πρόκειται για αναπόδραστο πεπρωμένο, η καταστροφή οφείλεται σε έναν εξωτερικό παράγοντα που δεν ελέγχεται (!). Το ότι κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, παρουσιάζεται περίπου σαν θεομηνία που κανείς δεν μπορούσε να είχε προβλέψει.

Το κόστος από την τραγελαφική κατάσταση στην Επίδαυρο είναι τεράστιο. Ο τουριστικός μύθος μιας χώρας δεν υφαίνεται τόσο από τις διαφημίσεις, όσο έξυπνες και ευφάνταστες και αν είναι, αλλά από τις διηγήσεις όσων την επισκέφτηκαν. Η Ακρόπολη, το θέατρο της Επιδαύρου, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η Κνωσός, οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι μόνο μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς -μαζί με τόσα άλλα-, είναι από τα βασικά τουριστικά μας αξιοθέατα. Και ως τέτοια δεν επιτρέπεται να υπονομεύονται από κανέναν που δεν κατάφερε να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή