Το Κέντρο Ζωής μετράει την πρώτη δικαστική επιτυχία

Το Κέντρο Ζωής μετράει την πρώτη δικαστική επιτυχία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη της δικαστική επιτυχία μετρά εδώ και λίγες ημέρες η νεοσύστατη Νομική Υπηρεσία του Κέντρου Ζωής, του εικοσαετούς μη κυβερνητικού οργανισμού που στηρίζει όσους ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειές τους, αλλά και τον ευρύτερο πληθυσμό. Στον έναν μήνα λειτουργίας της, η εν λόγω Νομική Υπηρεσία, με απόφαση που έλαβε με πλειοψηφία 2-1 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς, πέτυχε στις αρχές Ιουλίου την αποφυλάκιση οροθετικού κρατουμένου υπηκόου Γκάνας, ο οποίος είχε εκτίσει το απαιτούμενο διάστημα για την υφ’ όρων απόλυσή του από τις 29/12/2010 σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς. Ωστόσο εξακολουθούσε να κρατείται στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος», ώστε να εκτελεστεί απέλαση. Στο ίδιο διάστημα, εκκρεμούσε αίτησή του για πολιτικό άσυλο.

Ανθρωπιστικοί λόγοι

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες στις οποίες είχε προβεί με τη συνδρομή της γραμματείας των Φυλακών και δικηγόρου, απέτυχε σε τουλάχιστον τρεις αιτήσεις του να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς. «Για την υπόθεσή του προβήκαμε επανειλημμένως σε συναντήσεις με την Εισαγγελέα Εκτελέσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς, τονίζοντας τα ιδιαίτερα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης, όπως το σοβαρό πρόβλημα υγείας του κρατουμένου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μακρόχρονη κράτηση αλλοδαπού μόνο προς απέλαση (και όχι προς έκτιση ποινής στέρησης της ελευθερίας) είναι αντίθετη προς τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τακτική που έχει σε άλλες περιπτώσεις οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» εξηγεί ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, κ. Αδάμ Στεφανάδης. Παράλληλα, η υπηρεσία ανέλαβε την υπόθεση μιας γυναίκας από τη Ζιμπάμπουε, της οποίας η αίτηση για άδεια διαμονής χάριν ανθρωπιστικών λόγων, απορρίφθηκε. «Ανθρωπιστικοί λόγοι είναι η οροθετικότητα, και το γεγονός ότι αν απελαθεί, δεν έχει συγγενείς στην πατρίδα της για να τη φροντίσουν, ούτε θα τύχει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», εξηγεί ο κ. Στεφανάδης. Η γυναίκα εργαζόταν και είχε άδεια παραμονής, όμως λόγω της ασθένειας, κατέστη ανίκανη για εργασία και συμπλήρωση ενσήμων.

Πολλά είναι τα αιτήματα που δέχονται οι επιστήμονες της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Ζωής, το κόστος της οποίας στηρίζει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στα περίπου 15 περιστατικά που μετρά από τα μέσα Ιουνίου περιλαμβάνονται καταγγελίες για γιατρούς που παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη αρνούμενοι τις υπηρεσίες τους σε οροθετικούς και άλλους που παραβιάζουν το ιατρικό απόρρητο, αποκαλύπτοντας ότι οι ασθενείς είναι οροθετικοί, μέχρι πληροφορίες για ζητήματα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικών φορέων, αναγνώρισης της οροθετικότητας ως ποσοστού αναπηρίας, κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή