«Συνταγή» για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

«Συνταγή» για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βάλαμε στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο νέο μας σπίτι, καταρχήν για οικονομικούς λόγους. Είδαμε το πρόγραμμα ΠΕΞΕ του WWF και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε. Κάναμε σημαντικές επεμβάσεις και τελικά πετύχαμε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 27% και κατάργηση της χρήσης πετρελαίου για θέρμανση». Ο κ. Σταύρος Λέκκος αναδείχθηκε πρώτος νικητής στην Ελλάδα στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και στην Ελλάδα στηρίχθηκε από την ευγενική χορηγία του ομίλου Εurobank.

Πώς τα κατάφερε

Το εντυπωσιακό είναι ότι η ελληνική ομάδα (με 2.845 συμμετοχές στις 8.393 από 11 χώρες της Ευρώπης) κατάφερε να βγει πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Λέκκος πρώτευσε μεταξύ πρώτων. Πώς κατάφερε τόσο μεγάλη εξοικονόμηση;

«Πριν από δύο χρόνια αποφασίσαμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα στο σπίτι μας στο Κάτω Διμηνιό του Δήμου Κιάτου, όπου κατοικούμε πλέον με τη γυναίκα μου», μας λέει ο κ. Λέκκος, που εργάζεται ως μηχανικός δικτύων. Το σπίτι ήταν σχετικά παλιό (1978) και πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. «Επρεπε να προχωρήσουμε σε εξοικονόμηση σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας και αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας», συμπληρώνει ο κ. Λέκκος.

Η πιο μεγάλη επέμβαση ήταν η αντικατάσταση του παλιού τζακιού από ενεργειακό τζάκι, με επιπλέον προσθήκη αγωγών που μεταφέρουν τον θερμό αέρα σε όλο το σπίτι. Αντικαταστάθηκαν μάλιστα και τα παλιά σώματα, από νέα πιο αποδοτικά, τύπου πάνελ. «Καταργήσαμε τελείως το πετρέλαιο. Στο τζάκι καίμε ξυλεία, συχνά δική μας, με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση κόστους. Επίσης, τοποθετήσαμε διπλά ενεργειακά τζάμια, μονώσαμε τους σωλήνες, βάλαμε αεροστόπ στα ανοίγματα», λέει ο κ. Λέκκος. Σημαντική επέμβαση ήταν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα (που έφερε πολύ μεγάλη μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ όσες συσκευές αγοράστηκαν ήταν χαμηλής κατανάλωσης (κλάσης Α ή Α+). Τοποθετήθηκαν επίσης λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Λέκκος επιβραβεύθηκε με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση της οικίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή