Χείρα βοηθείας από τον απόδημο ελληνισμό

Χείρα βοηθείας από τον απόδημο ελληνισμό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μεγάλη μάχη για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να αντιστραφεί το κλίμα πρέπει να δώσει πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας παράλληλα όλα της τα πλεονεκτήματα για μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ με προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και το ισχυρό χαρτί του τουρισμού συνιστούν τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού-ΠαΔΕΕ.

Εξαμελής αντιπροσωπεία από τους 226 ελληνικής καταγωγής πολιτικούς που συγκροτούν την ΠαΔΕΕ και μετέχουν σε Κοινοβούλια διαφόρων χωρών (εκτός Ελλάδας και Κύπρου) βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη και έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης, συνεργασίας και ενότητας του ελληνισμού. Παράλληλα σκιαγράφησαν το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στις χώρες που ζουν και εργάζονται, τις προοπτικές για Ελληνες επιχειρηματίες στις αγορές τους, αλλά και τις προοπτικές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα (αρκεί να νικηθεί η γραφειοκρατία) και τέλος τις συνθήκες για όσους σκέφτονται τη μετανάστευση.

«Κι εμείς έχουμε περάσει κρίση στις χώρες που ζούμε και ξέρουμε ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν θα προέλθει από το κέντρο αλλά από την περιφέρεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Τζον Πανταζόπουλος, βουλευτής και πρώην υπουργός της πολιτείας Βικτώριας της Αυστραλίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της ΔΕΘ.

«Είμαστε μια από τις πόρτες του ελληνισμού στο εξωτερικό και μπορούμε να βοηθήσουμε τις ιδέες των Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Αυτό έως τώρα δεν είναι οργανωμένο» τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος.

ΠαΔΕΕ και ΔΕΘ ανακοίνωσαν ένα πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους σε αυτόν τον τομέα με τη διοργάνωση τον ερχόμενο Νοέμβριο μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στη Μελβούρνη. Στο πλαίσιο της αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Θ. Σούμπασης πρότεινε την καθιέρωση ενός φόρουμ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων της ελληνικής ομογένειας που θα τροφοδοτεί με παραδείγματα, προβληματισμούς και ιδέες την τοπική κοινωνία.

Στην Αυστραλία υπάρχει μεγάλη αγορά για τους Ελληνες και αυτή η αγορά μπορεί να μεγαλώσει, ανέφερε ο κ. Στηβ Γεωργανάς, ομοσπονδιακός βουλευτής Αυστραλίας. Τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής για παράδειγμα ή τα κατ’ εξοχήν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα έχουν ζήτηση. Η φέτα Δωδώνης είναι η πρώτη σε ζήτηση στην Αυστραλία, μακάρι να είχαμε 10-15 τέτοιες, αλλά πλασάρεται περισσότερο το λευκό τυρί Δανίας…».

Οσον αφορά τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους Ελληνες που σκέφτονται να μεταναστεύσουν σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, οι ομογενείς βουλευτές ανέφεραν ότι πολλά απ’ όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως η «φήμη» για ζήτηση Ελλήνων ταξιτζήδων στην Αυστραλία. Αρα, όσοι το επιχειρούν πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Η συμφωνία

«Στην Αυστραλία χρειάζονται μετανάστες, φέτος 180.000, του χρόνου 210.000, όχι εργάτες αλλά εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες. Ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει τελευταία δεν ξεπερνάει τους 250 και είναι άτομα που είχαν κάποια σχέση με την Αυστραλία ή σύζυγοι Ελλήνων αποδήμων» ανέφερε ο κ. Πανταζόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει ο κ. Κώστας Καραμανλής το 2007 και έδινε τη δυνατότητα εργασίας για ένα χρόνο σε φοιτητές που μεταναστεύουν λόγω σπουδών έχει μπλοκάρει.

Ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Καναδά κ. Τζιμ Καρύγιαννης τόνισε ότι έχουν καταθέσει αίτηση περίπου 10.000 Ελληνες, αλλά ο Καναδάς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες έως το 2013. Σύμφωνα με τον κ. Καρύγιαννη, οι Ελληνες του εξωτερικού μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα -στα πρότυπα της οικονομικής υποστήριξης των Εβραίων του εξωτερικού προς το Ισραήλ- με καταβολές χρηματικών συνδρομών αν βρισκόταν μια φόρμουλα ώστε αυτές να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους στις χώρες που ζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή