Αναζητούνται δωρεές για τη στήριξη των απόρων

Αναζητούνται δωρεές για τη στήριξη των απόρων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη χρηματοδότησης και οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια στρέφουν τον Δήμο Αθηναίων στην ανάπτυξη οργανωμένου προγράμματος εύρεσης πόρων μέσω χορηγιών και δωρεών. Περίπου 1.500 άτομα σιτίζονται καθημερινά στο Κέντρο Αστέγων του δήμου (ΚΥΑΔΑ). Παράλληλα, περίπου 1.000 οικογένειες λαμβάνουν τακτικά βοήθεια από τον δήμο, παίρνοντας σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης. Πριν από ένα χρόνο οι οικογένειες που είχαν απευθυνθεί στον δήμο για τη συγκεκριμένη βοήθεια ήταν μόλις 250. Παράλληλα, όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος του δήμου, σε ελέγχους που γίνονται σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα παιδάκια που δεν κάνουν εμβόλια γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος. Το πρόγραμμα εμβολιασμού που αναμένεται να ξεκινήσει ο δήμος από τη νέα σχολική χρονιά θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις δωρεές.

Στο μεταξύ, από σήμερα ξεκινάει η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής «15422», η οποία θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου, που αναμένεται να ανοίξει εντός των επομένων εβδομάδων στο παλιό φρουραρχείο, κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Χθες πραγματοποιήθηκε επιτυχώς πιλοτική λειτουργία του κόμβου, κατά την οποία διανεμήθηκαν τρόφιμα σε απόρους, με βάση τα σχετικά μητρώα του δήμου. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του δήμου διαθέτουν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και αναμένεται να λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα ως κεντρικό σημείο παραλαβής και αναδιανομής αγαθών που προορίζονται για τους πιο αδυνάμους οικονομικά Αθηναίους. Η λειτουργία του σε μεγάλο βαθμό θα βασίζεται στην ενίσχυση από πολίτες, εταιρείες και φορείς.

«Είναι πιο εύκολο να παίρνουμε βοήθεια σε είδος, ανάλογα με τις ανάγκες μας, παρά σε χρήματα. Για μια εταιρεία είναι πιο συμφέρον να προσφέρει αυτά που παράγει παρά χρήματα. Αφ’ ετέρου, όταν δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή, και ο δήμος είναι λιγότερο ευάλωτος σε κακοδιαχείριση ή αδιαφάνεια», σχολιάζει στην «Κ» η Αγγελική Αντωνοπούλου, αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για τον εθελοντισμό και τις χορηγίες.

Τα παραδείγματα προσφορών είναι πολλά. Οι Ελληνες της Νέας Υόρκης έστειλαν φάρμακα στο κοινωνικό φαρμακείο του δήμου μετά την επιστολή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη για την ενίσχυση του θεσμού. Ενας εφοπλιστής προσφέρει σε οικογένειες με ανέργους μονοήμερες κρουαζιέρες. Εταιρείες τροφίμων ενισχύουν τα συσσίτια, ενώ ο δήμος αναζητεί τεχνική εταιρεία που θα αντικαταστήσει τη στέγη βρεφονηπιακού σταθμού στον Βοτανικό, ο οποίος παραμένει κλειστός για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά πολλοί είναι και οι απλοί πολίτες που προσφέρουν ό,τι μπορούν σε αναξιοπαθούντες. «Κατά καιρούς, σχολεία οργανώνουν τη συλλογή τροφίμων και αγαθών για το κέντρο αστέγων. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει να χτυπάει την πόρτα μας κάποιος συνταξιούχος για να μας δώσει μια σακούλα με λίγα πράγματα. Θυμάμαι, ένας από αυτούς σχεδόν έκλαιγε λέγοντας ότι αυτά που προσφέρει είναι λίγα, αλλά μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνατότητές του», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κέντρου Αστέγων του Δήμου, Γ. Αποστολόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή