Ο συναγερμός στη φυλακή ήταν εκτός λειτουργίας

Ο συναγερμός στη φυλακή ήταν εκτός λειτουργίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός λειτουργίας για περισσότερο από έναν χρόνο έχει τεθεί ο συναγερμός στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού! Αυτό αποκαλύπτεται με αφορμή την απόδραση της 43χρονης Σέρβας Jana Circovic, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε χθες στον ανακριτή η 45χρονη Ο. Λ., αρχιφύλακας των φυλακών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με δεδομένο ότι ο συναγερμός της φυλακής εδώ και χρόνια δεν λειτουργούσε, κάναμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, τόσο εγώ όσο και η συνάδελφός μου, προς άμεση κινητοποίηση και εντοπισμό της αποδράσασας κρατουμένης και των συνεργών της». Τον ισχυρισμό της 45χρονης, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για «συνέργεια σε απόδραση», επιβεβαιώνει σε κατάθεσή της και δεύτερη σωφρονιστική υπάλληλος, που το απόγευμα της Πέμπτης είχε βάρδια στις φυλακές. «Τρέχω να χτυπήσω τον συναγερμό και συνειδητοποιώ μέσα στον πανικό μου ότι δεν δούλευε, ήταν χαλασμένος από καιρό πριν», δηλώνει στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού η 35χρονη σωφρονιστική υπάλληλος Χ. Κ.. Πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» ότι ο συναγερμός στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών δεν λειτουργεί. Προσέθεσε ότι η διευθύντρια της φυλακής έστειλε χθες έγγραφο στο υπουργείο, στο οποίο υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα, καθώς δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από τους υπαλλήλους της φυλακής…

Από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και συνελήφθη, μέχρι χθες που απολογήθηκε στον ανακριτή, η κατηγορούμενη σωφρονιστική υπάλληλος παρέμενε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Χθες αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Φέρει κάταγμα στο πρόσωπο από χτύπημα που της κατέφερε συνεργός της Σέρβας, που κατηγορείται για συμμετοχή στους Ροζ Πάνθηρες. Πρόκειται για τη σπείρα των Σέρβων κακοποιών που τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαπράξει 116 ληστείες σε κοσμηματοπωλεία εντός και εκτός συνόρων. Από την έρευνα που διεξάγει το «Διαρρηκτών» της Ασφάλειας, προκύπτει ότι οι συνεργοί της Circovic ήταν τρεις, χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους μια μηχανή Honda Transalp και ένα σκούτερ Piaggio, και λίγη ώρα πριν από την απόδραση βρίσκονταν σε κοντινή καφετέρια επί της οδού Χειμάρρας 26, δίπλα στις γυναικείες φυλακές. «Οταν ο ένας από αυτούς μίλησε στο κινητό του τηλέφωνο, έκανε νόημα στους άλλους δύο και έφυγαν βιαστικά με δύο μοτοσικλέτες» αναφέρει έγγραφο που υπογράφει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λεωνίδας Πισκοτάκης.

Από τις αρχές Ιουλίου η Circovic εργαζόταν στη φυλακή ως ελαιοχρωματίστρια. Την περασμένη Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι οι μπογιές που χρησιμοποιούσε τελείωσαν και παρήγγειλε καινούργιες από κάποιο άτομο εκτός φυλακής. Η κατηγορούμενη σωφρονιστική υπάλληλος καταθέτει σχετικά: «Μεταβαίνοντας στην κεντρική θύρα εισόδου άνοιξα το παραθυράκι ασφαλείας και είδα έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 25 ετών με μαύρα ρούχα, ο οποίος κρατούσε μια μεγάλη συσκευασία μαύρου χρώματος. Ρωτώντας τι ήθελε, μου είπε ότι είχε φέρει χρώματα που είχε ζητήσει η κρατουμένη. Επειδή η συσκευασία ήταν μεγάλη, άνοιξα ελάχιστα την πόρτα. Τότε, με αστραπιαίες κινήσεις μού κατέφερε χτύπημα εκπληκτικής βιαιότητος στο κεφάλι με αποτέλεσμα να λιποθυμήσω». Περισσότερο παραστατική στην περιγραφή της είναι η δεύτερη σωφρονιστική υπάλληλος, Χ. Κ., που επίσης κατέθεσε για το συμβάν. «Ακούω έναν γδούπο, σαν να πέφτει κάτι. Γυρνάω και βλέπω την Ο. Λ. να είναι πεσμένη στο έδαφος και την πόρτα ορθάνοιχτη. Φωνάζω «Ολγα, Ολγα», συνέρχεται σιγά σιγά και αμέσως, μέσα στον πανικό μου, βλέπω στο πεζοδρόμιο να τρέχει η κρατουμένη. «Εφυγε, έφυγε, η Circovic έφυγε», φώναξα». Σημειώνεται ότι η 45χρονη που εκτελούσε χρέη αρχιφύλακα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή